Podaci zvaničnog arhiva autorskih prava u Sjedinjenim Američkim Državama pokazuju da je Vei Liu, kineski državljanin koji živi u Kaliforniji, 24. maja zatražio autorska prava na bitkoin (BTC) pismo o namerama (white paper).

U podnesku, Liu tvrdi da je objavio bitkoin pismo o namerama 11. januara 2008. godine, pod pseudonimom Satoši Nakamoto, pod naslovom "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash Sysitem". Samoproglašeni Satoši, Krejg Rajt, je takođe podneo zahtev za trgistraciju autorskih prava u SAD za isti white paper i većinu originalnog koda bitkoina.

Cointelegraph nije bio u mogućnosti da utvrdi ko je Vei Liu ili razloge koji stoje iza podnošenja zahteva na autorska prava u vreme pisanja.

Saopštenje za medije od 21. maja je tvrdilo da su američki zvaničnici primili potvrdu da je Rajt zapravo Satoši Nakamoto, ali vesti su naišle na skepticizam nekih kripto komentatora.

Ranije ovog meseca, Cointelegraph je izvestio da je pravna valjanost Rajtovih podnesaka o autorskim pravima predmet spora. Preduzetnik i član razvojnog tima bitkoina Džimi Song izjavio je za Cointelegraph da umesto da dokaže da je Satoši, podnesak pokazuje da je “Krejg Rajt prevarant željan publiciteta, ali to smo već znali”.

Kancelarija za zaštitu autorskih prava SAD-a se 22. maja oglasila povodom zbrke nastale zbog novog Rajtovog zahteva tako što je objavila izjavu za medije u kojoj je konstatovala da “kao opšte pravilo, kada Kancelarija za autorska prava primi zahtev za registraciju, podnosilac zahteva potvrđuje istinitost izjava u dostavljenim materijalima”. Autor saopštenja je zaključio:

“Kancelarija za autorska prava ne istražuje istinitost bilo koje izjave.”