Kineski grad Loudi pokrenuo je blokčein platformu za skladištenje podataka o nekretninama, objavio je zvanični list kineske komunističke partije People's Daily 13. novembra.

Platformu podržavaju zemljišna, poreska i odeljenja za nekretnine u gradu, koji se nalazi u centralnoj provinciji Hunan. Počevši od 15. novembra, novi sistem će građanima omogućiti da izbegavaju tekstove i druge birokratske procese prilikom podnošenja dokumenata pomenutim odeljenjima, navodi se u novinama.

Takođe, danas je prvi elektronski vaučer za nekretnine izdan u gradu putem novog blokčein sistema.

Kina je jedna od zemalja koje aktivno usvajaju blokčein tehnologiju na javnom i privatnom nivou. U septembru je Narodna banka Kine (PBoC) najavila "blokčein platformu za finansijska tržišta u Guangdongu, Hong Kongu i Makao Davanu", koja ima za cilj da obezbedi ekosistem za prekogranično trgovanje u navedenim oblastima.

Takođe, u septembru, državna Banka komunikacija je koristila blokčein za izdavanje digitalnih hipoteka u vrednosti od 1,3 milijarde dolara. Ranije, u julu, Poljoprivredna banka Kine izdala je kredit preko blokčeina vredan oko 300.000 dolara, koji je bio podržan delom lokalnog poljoprivrednog zemljišta.

Kao što je Cointelegraph ranije izvestio, blokčein je aktivno testiran u oblati nekretnina na globalnom nivou, posebno kod izdavanja digitalnih hipoteka.

 

Pripremio: Nikola Tasić