Važan kineski grad Gvanžou izdao je licencu za poslovanje koristeći blokčein i tehnologiju veštačke inteligencije (AI), izveštava 22. aprila lokalna novinska agencija Sohu.

Dozvola je izdata u administrativnom centru Huangpu Distrikta, Gvanžou, i predstavlja prvu poslovnu dozvolu za blokčein i AI u Kini, navodi se u novinama.

Vrsta licence, koja se navodi kao "skeniranje koda i pokretanje kompanije jednim klikom", navodno omogućava startapima da ne samo da podnesu aplikaciju, već i da otvore bankovni račun i da podnesu aplikaciju za poresku fakturu koristeći WeChat mini- program.

Prema izveštaju, korišćenjem blokčeina i AI, Huangpu Distrikt je pilotirao svoju komercijalnu uslugu blokčein platforme koja navodno smanjuje vreme podnošenja ponuda i pomaže da se izbegnu ponavljani podnesci, kao i da se olakša formiranje kompanija.

Sredinom marta, prvi blokčein elektronski sistem za vožnju podzemnom železnicom u Kini je izdata u metrou Šenžen kroz projekt koji je razvio Opštinski ured za oporezivanje Šenžen i kineski tehnološki gigant Tencent, koji je obezbeđivao tehnologiju blokčein preko WeChat-a.

Krajem 2019. godine, Cointelegraph je saopštio da su Gvanžou, zajedno sa Pekingom i Šangajem, postali najveća koncentrisana područja relevantnih zakona o blokčeinu u Kini. Ranije, Gvanžou je izabran kao sedište novog lokalnog blokčein saveza koji je uključivao 54 kompanije koje su se fokusirale na upotrebu blokčeina u finansijama, trgovini i fondovima.

Nedavno je izvršni predsednik Instituta za istraživanje blokčeina Donald Tapscott predvidio da će zvanična kineska valuta, renminbi (RMB), postati kriptovaluta.
 

Pripremila: Majda Petrović