Nanđing, glavni grad kineske provincije Điangsu, pokrenuo je investicioni fond od 10 milijardi juana (oko 1,48 milijardi dolara) za razvoj blokčeina - izveštava ZDNet 23. jula.

Nanđing je predstavio novi veliki fond na Samitu industrijskog javnog lanca (Industrial Public Chain Summit - IPCS), zajedno sa Zhongguancun Blockchain Industry Alliance - udruženjem preduzeća i vladinim istraživačkim institucijama iz Pekinga.

Među visokim zvaničnicima regionalnih vlasti na samitu ICPS-a navodno je prisustvovao i zamenik sekretara komunističke partije Kine u Nanđingu Luo Kun.

Oh Kap-so, predsedavajući vladinog istraživačkog instituta za globalno finansiranje iz Južne Koreje, takođe je prisustvovao samitu i zalagao se za saradnju između dve zemlje u cilju podsticanja tehnoloških inovacija.

Kao deo inicijative, Nanđing će, navodno ohrabrivati i pomoći blokčein kompanijama da uspostave bazu u gradu. ZDNet navodi UDAP fondaciju, blokčein startap kompaniju za upravljanje sredstvima kao ranog korisnika fondova.

Vang Ksiohui, zamenik predsedavajućeg Centra za istraživanje internet industrije Šingua, govorio je na samitu o potrebi globalne saradnje, integracije industrije, konsenzusa i autonomije kako bi se osigurao budući uspeh tokenizovane ekonomije.

Blokčein brzo ulazi u sve pore kineske državne uprave, sa još jednim velikim blokčein fondom koji podržava vlada, a koji je predstavljen u gradu Hangžu aprila ove godine.

Podržano od strane predsednika Kine Đingpinga, koji je javno odobravao projekte vezane za blokčein ovog proleća, kinesko ministarstvo informatike je najnoviji vladin organ koji je prihvatio inovacije, a zamenik direktora ministarstva je ovog meseca zagovarao za "industrijsku" skalu usvajanja blokčeina u svim područijima ekonomije i društva.

Narodna banka Kine (PBoC) je u međuvremenu istraživala blokčein integraciju. Prošlog meseca je podnet novi patent za digitalni novčanik, kao i za blokčein sistem dizajniran za tokenizaciju čekova.


 

Pripremio: Bojan Zečević