Prva kineska kripto berza za BTCBTCC, ranije poznata pod nazivom BTC China, planira da pokrene usluge trgovine u Južnoj Koreji, prenosi The Investor 16. oktobra.

BTCC, koji trenutno ima sedište u Hong Kongu, navodno će započeti beta usluge za trgovinu u Južnoj Koreji kasnije ovog meseca i zvanično debitovati na tržištu u novembru.

Prema veb-sajtu BTCC-a, korejska služba - na čelu sa Lee Ji Že-beom - imaće trgovačku platformu, kripto-novčanik, rudarski pul i uslugu koja će omogućiti potrošačima plaćanja:

"BTCC uspostavlja on/oflajn sistem plaćanja koristeći kriptovalutu... i širi usluge za realnu primenu."

BTC Kina je osnovana 2011. godine i ranije je bila jedna od tri najveće kripto berze u Kini, pre nego što je intenziviran pritisak regulatora i centralne banke u zemlji usred signala o imanentnoj zabrani kripto berzi koja je podstakla zatvaranje berze u septembru 2017. – isti mesec kada je najavljena regulatorna zabrana ICO projekata.

Ovog januara, kompaniju je kupio blokčein investicioni fond iz Hong Konga; rebrendirani BTCC je potom nastavio sa razvojem svog internacionalnog BTCC rudarskog pula i Mobi softver za novčanik, pre nego što je ponovo pokrenuo svoju platformu za trgovanje u julu.

Kripto berze u Južnoj Koreji takođe su bile predmet značajnog nadzora od strane domaćih nadzornih organa, naročito intenziviranog zbog ozbiljnih hakova i optužbi za prevare.

Međutim, nacrt zakona je u toku ove godine u zemlji kako bi prekvalifikovali poslovanje berze kao "rezmena kripto sredstava i posredništvo", čime ih "prepoznaju kao regulisane finansijske institucije", za razliku od njihove prethodne klasifikacije kao "pružaoci komunikacionih usluga".

Očekuje se da će se odluka doneti sledećeg meseca nakon odluke zvaničnika o eventualnom ukidanju zabrane ICO-a za Južnu Koreju, koja je takođe na snazi od septembra 2017. godine.

U vreme pisanja, BTCC je zabeležio promet od 168.342 dolara tokom 24-časovnog perioda, prema podacima sa CoinMarketCap-a.

 

Pripremila: Majda Petrović