Glavni kineski proizvođač hardvera za rudarenje kriptovaluta Bitmain, navodno je uključen u razvoj centara za rudarenje Ant Creek u SAD.

Prema podacima sa veb sajta kompanije companies-number.com, Bitmain-ov suosnivač Jihan Vu je jedina "upravnik" kompanije Ant Creek iz Tumvotera u državi Vašington.

Prema lokalnim medijima Union Bulletin, Ant Creek gradi "blokčein uporište" u Luci Vala Vala. Prema navodima izvršnog direktora luke Patrika Reja, uprava luke radi sa Ant Creek-om oko šest meseci kako bi razvila blokčein postrojenje. Ako se ugovor odobri, Ant Creek će zakupiti zemljište do kraja 2018. godine sa mogućnošću kupovine 40 hektara.

Rej je izjavio da su glavni ciljevi Vala Vala okruga "da generišu procenjenu vrednost i kreiraju poslove". Zvaničnici luke procenjuju da će postrojenje za rudarenje bitkoina doneti 7-10 miliona dolara privatnih investicija i 15-20 radnih mesta s punim radnim vremenom.

Kao što je navedeno u Bulletinu Union-u, blokčein bum koji je prošao ruralne oblasti Vašingtona usporen je u nekim područjima, pošto malim gradovima treba vremena da procene količine električne energije koje zahtevaju objekti. Rej je rekao da to ne brine luku Vala Vala, jer grad nije električni snabdevač.

U vreme pisanja, Bitmain nije potvrdio svoje učešće u projektu Ant Creek.

Investiciona istraživačka firma Bernstein objavila je izveštaj krajem februara 2018. godine, rekavši da Bitmain poseduje 70 do 80 odsto tržišta rudnika bitkoina i ASIC kartica.

U januaru je Cointelegraph izvestio da Bitmain razmatra pokretanje novih operacija rudarenja u inostranstvu nakon zabrane menjačnica kriptovalutaregulacije snage za rudare u Kini. Bitmain se bavi rudarenjem u Kanadi od 2016. godine.


 

Pripremio: Nikola Mosurović