Kineski gigant za rudarenje kriptovaluta Canaan Creative je podneo zahtev kako bi postao javno otvoreno akcionarsko društvo u Sjedinjenim Državama.

28. oktobra, Canaan Creative je podneo zahtev za inicijalnu javnu ponudu (IPO) kod američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC) kako bi prikupio 400 miliona dolara, planirajući da bude naveden na Nasdaq-u pod oznakom CAN.

Canaan je kako se navodi u julu podneo nacrt zahteva za IPO u iznosu od 200 miliona dolara, ali formalni obrazac F-1 nije objavljen do danas.

Ako bude uspešan, Canaan, koja je jedna od tri velike kineske kompanije za rudarenje kriptovaluta, zajedno s Bitmain-om i Yibang International-om, mogao bi postati prva kompanija za rudarenje kriptovaluta sa sedištem u Kini kojom će se javno trgovati u SAD-u.

Bitmain je već podneo zahtev za IPO sa američkim SEC-om u junu 2019. godine, nakon isteka aplikacije za IPO na hongkonškoj berzi u martu.

Prema podnesku kod SEC-a, Canaan je u 2018. godini ostvario prihod od 394 miliona dolara, uz neto prihod od 8,3 miliona dolara. Međutim, dizajner i proizvođač bitkoin mašina za rudarenje zabeležio je ukupni sveobuhvatni gubitak prihoda u iznosu od 45,8 miliona dolara u 2019. Godini.

Konkurencija otvara „najveću“ rudarsku farmu na svetu

Najveći konkurent kompanije Canaan, Bitmain je otvorio ono za šta tvrdi da je najveći svetski objekat za rudarenje bitkoina (BTC) u Rokdejlu u Teksasu, a završen je zahvaljujući saradnji sa  kanadskom tehnološkom firmom DMG Blockchain Solutions i okružnom razvojnom agencijom.

Klinton Braun, šef Rokdejleovog projekta za Bitmain, je rekao da je pokretanje postrojenja „značajno za Bitmain-ove globalne planove širenja“ i da će stabilni i efikasni energetski resursi države biti od velike važnosti za podršku ovom projektu.