Kina planira da implementira blokčein u cilju remonta svog postojećeg sistema za praćenja dobrotvornih donacija - najavljuju iz Ministarstva civilnih poslova Kine (MCA) svoje planove (ponedeljak, 10. septembar).

Kao deo najnovije inicijative u vezi sa koršćenjem blokčein tehnologije na državnom nivou, četvorogodišnji plan MCA-a obećava da će "istražiti korišćenje blokčein tehnologije u dobrotvornim donacijama, njihovom praćenju i transparetnom upravljanju".

Zvaničnici će takođe "izgraditi sistem koji će štiti dobrotvorne organizacije od prevara, pružati, informacije o dobrotvornim organizacijama kao i povećati njihov autoritet i transparentnost." Radiće se na stvaranju poverenja od strane javnosti zbog objava informacija i servisa koji nude pretrage o traženim informacijama.

Blokčein će imati prioritet u okviru plana, a sistem za praćenje dobrotvornih donacija biće nadograđen do kraja ove godine. Plan potvrđuje da je blokčein komponenta odabrana da "dovrši novi krug nadogradnje platforme "Charity China".

Na raznim blokčein projektima kineska Vlada radi ove godine uprkos trenutnim zabranama i suzbijanju kriptovaluta i njihove tehnologije sa kojom su neizostavno povezane.

Kao što je Cointelegraph izveštavao, popularna društvena mreža WeChat blokirala je prodajni bitkoin kanal rudarskog giganta Bitmain-a ove nedelje, što je najnoviji potez suzbijanja kripta koje prate novi zahtevi od strane Pekinga koji su izdati krajem avgusta, a tiču se toga kako se kripto može promovisati.

Istovremeno, protekle nedelje vrhovni sud Kine je odlučio da dokazi koji se poistovećuju sa blokčeinom mogu biti pravno osporivi.


 

Pripremio: Bojan Zečević