Tencent Financial Academy, podružnica kineskog IT giganta Tencent-a, potpisala je 6. marta Memorandum o saradnji sa Univerzitetom u Hong Kongu za zajedničke istraživačke i razvojne projekte vezane za finansijsku tehnologiju. Kineska medijska kuća QQ izvestila je o sporazumu 7. marta.

Saradnja navodno uključuje zajedničko istraživanje i razvoj finteh projekata između finansijskih tehnologija i blokčein laba, sektora za računarske nauke na Univerzitetu u Hong Kongu u saradnji sa Tencent-om. Prema navodima iz članka, Univerzitet u Hong Kongu će takođe u septembru ove godine da pokrene kurs finteha u svom studijskom programu.

U naredne četiri godine Tencent-ova podružnica će takođe da nudi priliku za stažiranje studentima Univerziteta u Hong Kongu i omogućiti radionice, gostujuća predavanja i korporativne posete. Prema QQ-u, Tencent Financial Academy je osnovana u junu 2018. godine u potrazi za finansijskim i tehnološkim talentima potrebnim za moderne finansije.

Kako je objavio Cointelegraph u oktobru prošle godine, Chinese Financial Blockchain Shenzhen Consortium (FISCO), predvođen multinacionalnom telekomunikacionom kompanijom Huawei i Tencent, najavio je svoj blokčein bez novčića FISCO BCOS.

U novije vreme - u februaru - Ripple je najavio najnovije partnere u svojoj globalnoj univerzitetskoj inicijativi istraživanja blokčeina, koja uključuje univerzitete u Sjedinjenim Državama, Kini, Singapuru i Brazilu.

 

Pripremio: Nikola Mosurović