Policija je u Kijangu, severozapadnom gradu Kine, uhapsila glavnog osumnjičenog i tri saučesnika zbog navodne kriptovalutne "piramidalne šemu" za koju se navodi da je oštetila preko 13.000 investitora za 86 miliona juana (13 miliona dolara), prenose lokalne vesti, 18. aprila.

Glavni osumnjičeni, identifikovan njegovim prezimenom Ženg, navodno je započeo pripreme za šemu u oktobru 2017. godine, koja je koristila altkoin pod nazivom Da Tang Coin (DTC) i koji je povezan sa registrovanom firmom DTC Holding iz Hong Konga.

Firma je navodno promovisala šemu - koja je prema opisu u izveštajima više kao ponzi šema - posećujući Pnom Pen, Ksian, Ningbo i druge gradove, obećavajući investitorima 80.000 juana (oko 13.000 dolara) dnevno, pod uslovom da ulože 3 miliona juana (480.000 dolara) u kupovinu DTC novčića, koji se prodavao za 3 juana (0,50 dolara) po tokenu. Prema lokalnim izveštajima, osumnjičeni su uspeli da privuku veliki obim investicija u vrlo kratkom periodu, između 15. i 28. marta 2018.

Policija je takođe primetila da je kompanija angažovala "čoveka koji izgleda kao stranac" kako bi o sebi stvorila sliku blokčein startapa sa inostranom podrškom. Profit je obećan od budućeg uvođenja DTC-a na utvrđene kripto berze, a investitori su bili uvereni da će novčići imati stvarnu primenu u obrazovanju i plaćanjima, prema lokalnim izvorima.

Prošle godine, preko 47.000 ljudi je nasamarila lažna kriptovalutna višeslojna marketinška (MLM) šema (slična piramidalnoj šemi) u Kini, što je dovelo do 37 hapšenja od avgusta 2017. U januaru ove godine, kinesko Ministarstvo za narodnu bezbednost je objavilo obaveštenje koje je predstavilo njihovu agendu za "čišćenje sajberprostora" od MLM kripto šema.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić