Kineski građanin se našao u policijskom pritvoru nakon što je pokušao da ukrade električnu energiju kako bi finansirao njegovu neprofitabilnu operaciju rudarenja bitkoina, javlja lokalni mediji Xinhua 22. juna.

Osumnjičeni, poznat samo po prezimenu Ma, navodno je rudario bitkoin i itirijum na dvesta kompjutera u provinciji Anhui, svi kompjuteri su oduzeti od strane policije nakon hapšenja rudara. Ukupno, Ma je ukrao 150 megavata (MV) struje, prema Xinhua.

Prema izvorima, Ma nije imao pojma o troškovima snage potrebne za pokretanje značajne rudarske operacije kada je kupio hardver u aprilu, što se ispostavilo da je preko 6.000 juana (930 dolara) dnevno.

Policija je upozorena na Maa kada je lokalna mreža "prijavila nenormalno korišćenje električne energije".

"...Policija je otkrila da je merač električne energije za sumnjivu operaciju rudarenja bio u kratkom spoju, što je verovatno bio pokušaj izbegavanja računa za električnu energiju", dodaje se u izveštaju Xinhua.

Kina je u proteklih nekoliko meseci pokušala da smanji svoj sektor rudarenja kriptovaluta, koja je prethodno uključivala širenje operatera u područjima koja su imala višak elektične energije.

Različiti slučajevi koji se odnose na primere iz prakse pojavili su se u medijima, uključujući slučaj u aprilu kada je upucan tajvanski rudar od strane gangstera nakon poslovnog nesporazuma.

Očekuje se da će u svetu na bitkoin rudarenje biti potrošeno 0,5% ukupne proizvodnje električne energije krajem ove godine, preneo je Cointelegraph u maju.


 

Pripremio: Nikola Tasić