Na severu Kine, u gradu Tijanđin, policija je zaplenila 600 kompjutera korišćenih za rudarenje bitkoina, nakon što je abnormalna konzumacija električne energije privukla pažnju lokalnog operatora električne mreže - izveštava CNBC (25. arpil).

CNBC prenosi izveštaj lokalnog medijskog servisa, Xinhua, koji navodi izjavu lokalnog policijskog zvaničnika da je "to najveći slučaj krađe električne energije u poslednjih nekoliko godina" i da je sva oprema uključujući i veoma snažne rashladne uređaje takođe zaplenjena.

Xinhua nije objavila kada je oprema zaplenjena, ali je navodno pet osoba pod istragom, a jedna osoba je u pritvoru.

Zbog jeftine proizvodnje električne energije i hardverske infrastrukture, Kina je velika i snažna kripto rudarska sila. Nedavni izveštaj je pokazao da troškovi rudarenja u Kini idu do 3,172 dolara po koinu, što daje rudarima značajnu zaradu ako cena bude imala putanju fluktacije ka gore.

U 2017. godini, navodno je Kina stvarala između 50% do 70% ukupne rudarske snage. Međutim, ovog januara stigle su nove vesti o nameri Narodne banke Kine (PBOC) da ubrza regionalni regulatorni nadzor i potencijalno u budućnosti ograniči potrošnju električne energije koju rudari koriste.
 

Pripremio: Bojan Zečević