Kineska administracija za sajber prostor objavila je prvu listu - od 197 kompanija - registrovanih provajdera usluga u vezi sa blokčeinom, prema njihovom obaveštenju od 30. marta.

Na listi se pojavljuju kineske inicijative internet giganta kao što su Baidu Blockchain Engine, Alibaba Cloud Blockchain-as-a-Service (BaaS), Tencent BaaS (TBaaS) i BaaS platforma u vlasništvu giganta za elektronsko trgovanje JD.com. Finansijske institucije kao što su kineska Žešang banka i Ping An osiguravajuća kuća su takođe uključene.

Na listi su prisutne i neke manje poznate kompanije kao što je blokčein servis za upravljanje lancem snabdevanja VeChain i servis za dostavu ParcelX. U članku se takođe navodi da nijednoj instituciji ili pojedincu nije dozvoljeno da koristi blokčein za bilo koju komercijalnu svrhu.

Kineska administracija za sajber prostor će navodno tražiti druge usluge koje bi trebalo da registruje i „relevantne institucije i pojedince koji nisu ispunili procedure podnošenja zahteva, a treba da podnesu zahtev što pre“.

Kako je Cointelegraph objavio ranije ove sedmice, Kina je navodno lider u svetu po broju blokčein projekata koji se trenutno sprovode u zemlji.

U oktobru prošle godine, Alibaba Cloud, podružnica kineske Alibaba grupe, objavila je da povećava svoju BaaS ponudu izvan Kine.