Prema istraživanju kineske vlade, prosečni životni vek blokčein projekata je 1,22 godine, saznajemo iz izveštaja od 28. maja.

Govoreći na tekućem kineskom Međunarodnom sajmu industrije velikih podataka (International Big Data Industry Expo) 2018 u Guizhou, He Baohong, iz kineske Akademije za informacione i komunikacione tehnologije (CAICT), kaže da je samo 8% blokčein projekata, koji su ikad pokrenuti, još uvek aktivno.

On je objavio ovu informaciju kao deo izveštaja CAICT-a o blokčein sektoru i njegovim trendovima.

CAICT je naučni institut za istraživanje, koji direktno kontroliše kineska vlada kroz Ministarstvo za industriju i informacione tehnologije (MIIT).

Trendovi za koje CAICT predviđa da će opstati su "sve veća integracija u tokovima podataka i imovine", kao i "ubrzan tempo rasta digitalnih sredstava."

U blokčein projektima još uvek ima dosta dobrih i loših pokušaja, kako kaže He.

"Ovi projekti brzo zažive, ali i brzo umiru."

"U ovim okolnostima države širom sveta pokušavaju da ubrzaju svoje napore da standardizuju blokčein projekte, kako bi oni dostigli primenu u stvarnom životu."

Peking se aktivno bavi blokčeinom i kriptovalutama, i ranije ovog meseca je izbacio prvu zvaničnu procenu za 26 kriptovaluta. Planira se proširenje ove šeme, kako bi obuhvatila blokčein projekte, kao i druge kriptovalute.

Peking ostaje lider u Kini po pitanju blokčein projekata.

"Osnovali smo razne blokčein projekte u Kini, i skoro 200 privatnih firmi je izrazilo interesovanje da se priključi", dodao je He.

"Ovo će pomoći blokčein tehnologiji i industriji da postane transparentnija i otvorenija za javnost."


 

Pripremio: Stevan Kostić