Kineski institut za naučno istraživanje i pružalac Internet usluga Tencent Holdings zajednički su objavili izveštaj od 24. jula koji naglašava uticaj blokčeina na transformaciju tradicionalnih finansijskih usluga.

Izveštaj Akademija za informacione i komunikacione tehnologije, naučno-istraživačkog instituta pod kineskim Ministarstvom industrije i informacionih tehnologija (MIIT) i kineskog Tencent Holdings-a uključuje osam ključnih zaključaka blokčein implementacije u finansijskom sektoru.

Prema izveštaju, blokčein tehnologija će dodatno poboljšati "transparentnost finansijskih transakcija, ojačati fleksibilnost rada sistema i automatizovati procese, te na taj način uticati na vođenje evidencije, računovodstvo i način plaćanja finansijskih usluga. Studija dalje navodi:

"Pored digitalne valute, karakteristike blokčeina mogu igrati veliku ulogu u oblastima plaćanja i poravnanja, finansiranja lanca snabdevanja, trgovanja hartijama od vrednosti, osiguranja i izveštavanja o kreditima."

Tokom procesa primene blokčeina, u izveštaju se navodi da je neophodno napraviti razliku između primene "novčića" i primene "lanca", verovatno aluzija na osnovu blokčein tehnologije za većinu kriptovaluta:

"Za primenu "novčića", finansijski rizik treba biti strogo zaštićen. Za primenu "lanca", trebalo bi da bude pravno regulisan."

Ranije ove sedmice tri glavna kineska telekomunikaciona operatera pokrenula su istraživačku grupu za izgradnju "telekomunikacione mreže nove generacije". Kina će takođe voditi međunarodnu istraživačku grupu za standardizaciju Interneta stvari (IoT) i blokčein tehnologije, prenosi Cointelegraph 18. jula.

Kina je takođe nedavno potiskivala blokčein tehnologiju, kako je sredinom jula predsedavajući međunarodnog odeljenja Kineske regulative za bankarstvo i osiguranje upozorio na "mitologizaciju" blokčein tehnologije.

Kako je Kina bila prva zemlja koja je pokrenula zabranu za inicijalne ponude novčića (ICO) i berze, Cointelegraph izveštava da zemlja ima nekih poteškoća s decentralizovanim i liberalnim slobodama koje dolaze od blokčeina i kriptovaluta.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić