Bank of Communications (BoCom), banka u posedu države uspešno je izdala 1,3 milijarde dolara stambenih hipotekarnih hartija od vrednosti (RMBS) koristeći blokčein tehnologiju - navodi se u izveštaju nacionalnog medijskog servisa China Securities Times-a u sredu 27. septembra.

BoCom - peta po veličina banka u Kini prema novijim statistikama S&P Global-a - koristila je nezavisno razvijenu platformu pod imenom Juicai Chain preko koje je izdala 9,3 milijarde juana vrednosti RMBS-a što je približno oko 1,3 milijarde dolara.

Koristeći blokčein, sve strane koje učestvuju u pozajmici imaju mogućnost praćenja imovine, mogućnost upravljanja novčanim tokovima, kao i mogućnosti drugih poslovnih operacija. Kao što navodi China Securities Times, korišćenje blokčeina će pomoći tako što će smanjiti i rizik i takođe skratiti vreme izdavanja RMBS-a, zajedno sa obezbeđenom informacijom o autentičnosti imovine.

Prema glavnim lokalnim novinama Xinhua-u, Juicai Chain je pokrenuo BoCom još u junu. Prva faza izdavanja digitalnog RMBS-a počela je u julu, a prva pažnja je zadobijena u avgustu.

Publikacija navodi da će BoCom-ov projekat digitalno-hipotekarne baze biti dostupan za posrednike kao što je međunarodna konsultantska kompanija PricewaterhouseCooopers, multinacionalna pravna firma Zhonglun, i druge.

Kao što je Cointelegraph izveštavao u julu, četvrta najveća banka Kine, Poljoprivredna banka Kine (Agricultural Bank of China) izdala je svoj prvi zajam u vrednosti od 300.000 dolara zasnovanom na blokčeinu. Kina je takođe u septrembru napravila korak bliže ka blokčein tehnologiji koju je prihvatila kao dokaz za pravne sporove.

Decentralizovana rešenja se aktivno testiraju u industriji prometa nekretnina. Na primer, u septembru, ruski ogranak Rajfajzen banke je izdao svoju prvu elektronsku hipoteku, a državni zemljišni registar Holandije očekuje da će sve svoje podatke o evidenciji prebaciti na blokčein u roku od jedne do tri godine.


 

Pripremio: Bojan Zečević