Skok cene bitkoina (BTC) prošle nedelje doveo je do toga da su se kineski trgovci vratili, ali i da plaćaju više, prenosi cnLedger 7. aprila.

CnLedger je preko kripto berze Huobi i OKEx otkrio novu praksu koju koriste kineski trgovci koji žele da kupe bitkoin.

S obzirom da je Kina zvanično zabranila trgovinu kriptovalutama 2017. godine, investitori su imali ograničene opcije. Kupovina stejblkoina poput tetera (USDT) preko vanberzanske (OTC) usluge i pretvaranje istih u druge kriptovalute, postao je osnovni metod, tvrdi cnLedger.

Trenutno, nakon što je kripto tržište počelo da raste i doživelo povećanje BTC/USD para za više od 1.000 dolara, potražnja za OTC uslugama povećala se u Kini.

“Kinesko tržište otkriva ogromne investicije”, otkriveno je u sažetku izvora. U jednom tvitu se navodi:

“Vanberzanske trgovine su jedina mogućnost kupovine bitkoina sa fiat valutama u Kini, a kineski trgovci plaćaju više, (1 USDT= 7 CNY) u odnosu na zvaničnu stopu od 1$ = 6,7 CNY.”

Optimističan stav među kineskim trgovcima stvara kontrast u odnosu na akcije državne uprave, koja pokušava da zaustavi kripto aktivnosti u zemlji. Kao što je Cointelegraph izvestio, ovo je dovelo do toga da je bilo šta konstruktivno - propaganda, dok su instrumenti poput ICO projekata zabranjeni.

Sa druge strane, vlasti nastavljaju da zagovaraju razvoj blokčein tehnologije u državnom i privatnom sektoru. Prošle nedelje, Peking je odobrio skoro 200 kompanija u skladu sa njihovim novim planovima da registruju provajdere blokčein usluga.

Ranije je objavljeno da Kina zapravo ima više blokčein projekata nego bilo koja druga zemlja u svetu, a isto važi i za blokčein patente.Pripremio: Marko Mihajlović