Ken Grifin, izvršni direktor i osnivač hedž fonda Citadel, ponovio je negativan stav o bitkoinu (BTC) u intervjuu za CNBC 18. jula.

Grifin je na konferenciji Delivering Alpha Conference u Njujorku priznao da ga “još uvek boli glava” zbog bitkoinu, tvrdeći da mlađa generacija treba da "učini nešto produktivnije od ulaganja u digitalne valute".

Da bi potvrdio svoje gledište, milijarder je istakao da ni jedan od njegovih klijenata nikad nije predložio da želi daulaže u kriptovalute:

"Nemam ni jednog portfolio menadžera koji mi je rekao da treba da kupimo kripto, ali baš ni jednog".

Grifin je dalje izjavio da njegova kompanija ima poteškoća da odluči da li bi trebalo da bude pružalac likvidnosti za proizvod u koji "ne veruje", dodajući:

"Nema potrebe za kriptovalutama. Oni su rešenje u potrazi za problemom".

Krajem 2017. Grifin je imao sličnu izjavu o bitkoinu, upoređujući najveću kriptovalutu sa "manijom za holandskim lalama" u 17. veku i da "ti mehuri imaju tendenciju da vi na kraju završite u suzama”. I brinem o tome kako ovaj mehur može da se završi. "

Osnovan od strane Grifina 1990. godine, hedž fond Citadel upravlja sa preko 30 milijardi dolara u imovini. Globalna finansijska institucija je jedna od najstarijih hedž fondova u svetu i samo jedan od tri odsto hedž fondova koji rade više od 20 godina.

Neki drugi sa Vol Strita su prihvatili kriptovalute. Ranije ove sedmice, najveći svetski menadžer koji upravlja imovinom, BlackRock, najavio je da će osnovati radnu grupu za procenu koristi učešća u bitkoinu, što je preokret od prethodnog kritičkog stava kompanije o kriptovalutama.

Prošle nedelje, hedž fond Point72 Asset Management milijardera Stivena Kohena, navodno je uložio u Autonomous Partners hedž fond koji ima fokus na kripto i blokčein tehnologiju.


 

Pripremila: Majda Petrović