Multinacionalna američka banka Citigroup razvija proizvod vezan za kriptovalute koji bi omogućio investitorima pristup kripto tržištu bez potrebe da prethodno poseduju kriptovalute, saznaje Business Insider od anonimnog izvora 9. septembra.

Citigroup, koji je prethodno zauzeo pozitivan stav prema kriptovalutama, će navodno koristiti prerađenu verziju American Depositary Receipts-a (ADR) vrsta hartije od vrednosti koja se izdaje još od 1920. koja predstavlja obveznicu kompanije koja nije u Americi - koja će dozvoliti investitorima da direktno trguju sa kriptovalutama.

Krajnji prozivod će se zvati Digital Asset Receipt (DAR), prenose izvori iz firme.

Kako saznajemo od “ljudi koji imaju znanje o ovim planovima”, DAR “će raditi kao i” ADR, oba će “dozvoliti američkim investitorima da poseduju strane obveznice sa kojima se inače ne trguje na američkim berzama.”

“Stranu obveznicu drži banka, koja izdaje račun o depozitu. U ovom slučaju, kriptovaluta se čuva kod poverioca i DAR izdaje Citigroup,” objašnjava Business Insider, citirajući izvor iz banke.

Iako se ne pominje kada će ovaj projekat krenuti i dok Citigroup odbija da komentariše na ovu temu, ova vest dolazi u važnom trenutku za tržište kriptovaluta.

Kako je Cointelegraph preneo, 9. septembra je američka Komisija za hartije od vrednosti i menjačke poslove (SEC) izdala privremenu zabranu na prvi kripto ETF zbog, kako kažu, konfuzije među investitorima.

U isto vreme, sudbina više bitkoin i itirijum ETF-ova ostaje popularna tema, dok je SEC odbio više aplikacija za bitkoin ETF-ove u avgustu.


 

Pripremio: Stevan Kostić