Vini Lingam, izvršni direktor startapa za rukovodstvo identitetima Civic, izjavio je u intervjuu za CNBC 26. novembra da će cena bitkoina (BTC) ostati ograničena u tržištu nekoliko meseci, dok bi mogla da se sruši na cenu od 3000 dolara.

Govoreći na CNBC-ovom “Fast Money”, Lingam je predložio da će bitkoin trgovina biti ograničena u tržištu između 3000 i 5000 dolara barem sledećih tri do šest meseca. Lingam je izrazio svoju sumnju da će BTC cena dostići cenu od 3000 dolara zato što “postoje dosta kratkoročnih kupovina oko tog nivoa.

Naime, Lingam je naglasio da “ako ne izađemo iz kripto tržišnog opadajućeg ciklusa u naredna tri do četiri meseca, taj nivo od 3000 dolara bi mogao da se dostigne”

Lingam je takođe izjavio da je “pomalo riskantno” kupiti BTC u ovom trenutku, dodavši da sa visokim rizikom dolazi i visoka nagrada ukoliko se tržište preokrene. Lingam dalje navodi:

“Mislim, rizici sada ionako prevazilaze pozitivni rast kratkoročno. Kasnije će biti boljih mogućnosti. Možda ćete morati da platite više, ali […] kupovina na tom nivou od [5.700] ili 6000 dolara u budućnosti bi bila očigledno pod većom cenom, ali ćete smanjiti rizik ukoliko bitkoin može da se vrati na taj nivo i učini povratak na svoju prethodnu cenu.”

Na pitanje da li je pad cena uticao na razvoj platformi bazirane na bitkoinu, Lingam je tvrdio da ga usporava, ali “stvarno pitanje je narativ” bitkoina.

Vingam napominje da su neki ljudi kupili bitkoin kao skladište vrednosti, za šta tvrdi da je “dokazano da nije istina.” Drugi, rekao je, ušli su u ideju bitkoina kao mreža plaćanja koja bi se takmičila protiv procesora plaćanja kao MasterCard ili Visa.

Lingam, koji je prethodno imao očekivanja rastućeg tržišta — ušao je u kripto tržištu i posebno u bitkoin 2013. Godine. — tvrdi da ima svoju “skrivenu prošlost” u kripto zajednici zbog njegovog skeptičnog stava. U februaru 2017. napisao je upozorenje u blogu o riziku “još jednog mehura” u kriptu. Komentarišući ovo pitanje, Lingam je rekao da temelji moraju da vode tržište, a ne spekulacije, ali se zajednica ne slaže.

Početkom ove nedelje, osnivač Galaxy Digital-a Majk Novograc izjavio je da očekuje da se kripto “preokrene sledeće godine” jer “tada počinju cene da se kreću ponovo.” Novograc je takođe predvideo da će finansijske institucije preći od “investiranja u kripto sredstva do “pravilnog” investiranja u kripto u prvom kvartalu sledeće godine.”

 

Pripremio: Marko Mihajlović