Kako prenosi Rojters, Evropska centralna banka (ECB) razmatra regulisanje upotrebe digitalnih valuta. Predsedavajući saveta Evald Novotni je izjavio:

“Pitamo se hoće li zakonodavci ili centralne banke intervenisati, kao što se dogodilo u Kini gde su zabranili korišćenje kriptovaluta, jer ih smatraju prevarom.”

O zabranama i drugim prevarama

Treba napomenuti da Kina nikada nije zabranila upotrebu kriptovaluta; umesto toga zemlja je isključila razmenu digitalnih valuta i zabranila pokretanje ICO projekata.To je daleko od zabrane upotrebe, što bi bilo nemoguće sprovesti. Postavlja se pitanje o mudrosti zasnivanja evropske regulatorne šeme o akcijama koje je preduzela najveća komunistička zemlja na svetu.

Srećom Novotni shvata da je tržište kriptovaluta dovoljno malo da ne može da destabilizuje tradicionalni finansijski sistem. Regulatorima se drastično manje žuri i više su skloni pristupu “radi kako ti je volja” -kada nema rizika od sistemskog kolapsa. Novotni nastavlja:

“To je kao kupovina deonica na berzi...ljudi koji ulažu u ovaj proizvod mogu pretrpeti gubitke i ako se to dogodi jednostavno ih moraju prihvatiti”.

Iskušenje i zabluda

Na osnovu gore navedene izjave, moguće je da će ECB zauzeti 'oprezan stav' prema digitalnim valutama umesto da pokušava otvoreno regulisanje ili zabranu. Vlade širom sveta se bore da se suoče sa blokčein tehnologijom i digitalnim valutama koje su se pojavile. Izgleda da su regulatori temeljno zbunjeni, jer nacije kao što je Kina imaju restriktivan pristup, ali zemlje poput Japana zvanično stvaraju zakonit novac od bitkoina.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić