Patent za sistem koji bi omogućio modifikaciju blokčein protokola bez konsenzusa svih učesnika mreže, podnesen je od strane CME Grupe u decembru 2017. godine, objavila je američka Kancelarija za patente (USPTO) 8. februara.

U većini mreža koje su zasnovane na blokčeinu, poput bitkoina, modifikacija protokola trenutno zahteva konsenzus mreže koji je teško postići, čineći tako sistem otpornijim, ali i težim za nadogradnju kada je to potrebno.

Iako je Segregated Witness (SegWit) prvobitno bio dizajniran da poboljša protok transakcija, sada je fokusiran na skalabilnost bitkoina. Kako bi se ova “nadogradnja“ aktivirala, bilo je potrebno 95% koncenzusa, za čije formiranje je bilo potrebno nekoliko meseci.

CME koristi primer FFP “lojalti programa” aviokompanija kako bi demonstrirao potencijalne probleme sa korišćenjem blokčeina koji se mogu lako modifikovati.

Ako aviokompanija mora da poveća transakcijske takse ili mora da doda KYC/AML program indetiteta, biće potrebno da svaki nod i rudar na mreži odobri promenu ažurirajući njihov softver. Ako se većina ne slaže sa promenom, pojaviće se fork u blokčeinu, što potencijalno dovodi do nepredvidljivih rezultata.

CME u svom patentu predlaže “metod za sinhronizaciju  izmena pravila u sistemu koji implementira blokčein za transakcije”. Kada procesor utvrdi da je blok sa promenama u blokčeinu važeći, generiše transakciju u novi blok koji sadrži informacije o promeni operacije na blokčeinu.

Ti se podaci tada prenose na druge sisteme u blokčeinu, a sve kasnije transakcije (nakon bloka koji sadrži podatke za promenu operacije) funkcionisaće prema novim pravilima.

CME grupa je već pokazala da su otvoreni za inovativne načine rada u prostoru blokčeina i kriptovaluta i prva posle CBOE grupe koja je pokrenula bitkoin fjučerse u decembru 2017. godine.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić