Prosečan dnevni obim trgovanja (ADV) bitkoin fjučersima (BTC) na čikaškoj trgovačkoj berzi (CME) porastao je za 93% u drugom kvartalu u odnosu na prvi kvartal 2018. godine, saopštila je kompanija putem tvita 20. jula.

CME takođe navodi da je otvorena kamatna stopa (OI) ili broj otvorenih ugovora za bitkoin fjučerse premašio 2.400, što ukupno povećanje od 58% u prvom kvartalu.

CME

Prosečan obim trgovanja bitkoin fjučersima na čikaškoj trgovačkoj berzi i OI u prvom i drugom kvartalu 2018. Izvor: CMEGroup

Jedna od najvećih globalnih berzi, CME Group pokrenula je trgovanje bitkoin fjučersima 17. decembra, nakon lansiranja BTC fjučersa do strane Chicago Board Options berze (CBOE), najveće berze u SAD-u, 10. decembra.

U maju je Banka federalnih rezervi San Franciska objavila ekonomsko pismo tvrdeći da je pad cena bitkoina nakon povećanja od maksimalnih 20.000 dolara bio rezultat uvođenja bitkoin fjučersa. Banka je tvrdila da "brzi rast a zatim pad cena", nakon pokretanja trgovanja BTC fjučersima "izgleda nije slučajnost."

Nešto ranije ovog meseca, najveći snabdevač ETF-a u svetu BlackRock, najavio je da formira radnu grupu koja će da razmotri da li kompanija treba da ulaže u bitkoin fjučerse. S obzirom da bitkoin fjučersi predstavljaju zaokret za BlackRock, koji je ranije bio kritičan prema kriptovalutama.

 

Pripremio: Nikola Mosurović