Čikaška trgovačka berza (CME) neće uvoditi fjučerse za kriptovalute, sem za bitkoin (BTC), u bliskoj budućnosti, otkrio je direktor CME-a Teri Dafi u intervjuu za Bloomberg 26. jula.

U intervjuu, Dafi je rekao da kompanija mora prvo da proceni i razvije pristup prema bitkoinu, naglašavajući da je bitkoin fjučers “možda najkontraverzniji proizvod koji smo ikada pustili u promet.”

Dafi je naglasio da altkoin fjučersi ne mogu da se puste u promet odmah, zato što su “izuzetno volatilni i novi”, a kopmanija ne može da pusti ovakav proizvod kako bi se videlo “gde će on ići.” Dafi je rekao: “imaću rezervisan pristup prema bitkoinu za sada, i gledaću kako se situacija razvija.”

Direktor je ponovio stav kompanije kada su u pitanju altkoin fjučersi, početkom godine je rekao “da bi bilo neodgovorno da se oni uvedu u ovom trenutku.”

CME, jedna od najvećih svetskih berzi, je pokrenula bitkoin fjučerse 17. decembra, nedelju dana pošto su oni uvršteni u ponudu najveće američke berze, Chicago Board Options berze (CBOE).

Dok CME ima oprezan pristup prema altkon fjučersima, njen glavni suparnik CBOE “definitivno posmatra druga tržišta”, otkriva CBOE-ev direktor za razvoj proizvoda Denis Okalahan u intervjuu za Cointelegraph. Okalahan je rekao: “…definitivno pratimo druga tržišta kako bi bili sigurni da imamo infrastrukturu i sve ostalo potrebno kako bi uvrstili nove kriptovalute.”

Prošle nedelje, CME je izjavila da se povećao dnevni obim bitkoin fjučersa (ADV) za čak 93% u drugom kvartalu u odnosu na prvi kvartal 2018, dok je broj otvorenih ugovora za bitkoin fjučerse premašio 2400, što je povećanje od 58% u odnosu na prvi kvartal.

 

Pripremio: Stevan Kostić