Čikaška trgovačka berza (CME) dobila je neophodno regulatorno odobrenje i lansirala je svoje nove terminske opcije bitkoina (BTC) od 13. januara.

Prema zvaničnoj veb stranici CME, nova vrsta ugovora o derivatima bitkoina - bitkoin fjučers opcije - sada je aktivna, što se podudara sa planovima kompanije najavljenim u novembru 2019. godine.

Opcije za bitkoin fjučerse CME-a podložne su „regulatornom odobrenju“ ranije tokom dana

Konkretno, pokretanje CME-ovih opcija za terminske ugovore bitkoina sledi regulatorno odobrenje koje je berza dobila ranije danas, kako je izvestio Cointegraph. Obaveštenje o odobrenju stiglo je sa veb stranice, što očigledno znači da su regulatorima dali zeleno svetlo.

CME, jedna od prvih berzi koja je uvrstila bitkoin terminske ugovore - pored CBOE 2017. godine - prvi je najavio planove za uvođenje opcija za bitkoin fjučerse 12. novembra 2019. Prema CME-u, novi proizvod je najavljen kao odgovor na rastuće interesovanje za kriptovalute i potražnju kupaca za alatima za upravljanje izloženošću bitkoinu.

Tržište kripto derivata i dalje raste

Kako se izveštava, bitkoin fjučers trgovaci generisali su najmanje 20 milijardi dolara dnevnog obima trgovanja prošle nedelje. Prema zbirnim podacima o količini bitkoin fjučers proizvoda analitičara Skew Markets, obim globalnog trgovanja fjučersima premašio je 20 milijardi dolara 8. januara.

U međuvremenu, CME je navodno treći svetski igrač derivata koji je započeo trgovanje opcijama na bitkoin fjučersima. Berzu je, očigledno, pretukla kripto berza derivata FTX koja je, kako se izveštava, bez pompe pokrenula trgovanje bitkoin opcijama 11. januara.

Kako prenosi Cointelegraph, platforma za digitalnu imovinu Interkontinentalne berze (ICE) Bakkt postala je prva berza koja je pokrenula bitkoin opcije u Sjedinjenim Državama.

Prema procenama, obim trgovanja kripto fjučersima prema izveštajima iznosio je gotovo 50% vrednosti spot trgovanja na kripto tržištima od kraja oktobra 2019. godine.