Brajan Keli je uporedio kriptovalutu sa "internetom iz osamdesetih", naglašavajući da je bitkoin i dalje u ranoj fazi - navodi se u intervjuu 13. aprila na Trading Block-u CNBC-a.

Kada su ga upitali za mišljenje o potencijalu bitkoina, Keli je odgovorio da je navikao da upoređuje kripto sa internetom iz 1995. godine, ali da sada shvata da je bolje vršiti poređenje sa ranijim periodom:

"Mislim da će ova tehnologija funkcionisati, to će biti stvar koja će promeniti "igru", ali ovo su njeni rani dani, zato svedočimo ovako velikoj volatilnosti."

Keli upoređuje bitkoin sa ranim internet kompanijama, kao što su Cisco i Microsoft, izjednačujući bitkoin sa Cisco-vim ruterima i internet protokolima. Međutim, Keli ističe da je netačno razmišljati o bitkoinu kao o nekakvoj kompaniji ili akciji:

"Ovo je softver otvorenog koda, ne možete o njemu razmišljati kao o kompaniji, i tu ljudi prave svoju grešku.  [...] Ovo nije akcija niti kompanija."

Pad cene bitkoina od nove godine, koji Fundstrat-ov Tom Li pripisuje rasprodaji od strane poreznih obveznika u Americi pre plaćanja poreza, 17. aprila. Sudeći prema intervjuu, Keli se slaže sa Lijevom analizom, dodajući "da ćemo verovatno, nakon 17. aprila, saznati da li možemo zadržati ove dobitke i poziciju."

Keli spominje i nedavni izveštaj analitičara iz Barclays-a, koji se odnosi na kriptovalute kao na "virus" i zaraznu bolest, koja više "nikad neće dostići vrhunac". Keli kaže, da je trenutak nakon objavljivanja tako loših vesti, onaj u kome on "poželi da kupi sredstva, bilo da se radi o bitkoinu ili nečemu drugom".

Keli je u drugom intervjuu rekao da podržava procenu investitorskog tajkuna, Tima Drapera,  da bi bitkoin mogao do 2022. godine da dostigne 250.000 dolara.

Pripremio: Bojan Zečević