Trenutno stanje na tržištu nije za opelo bitkoinu (BTC), izjavio je izvršni direktor kompanije BKCM LLC Brajan Keli za CNBC segment “Fast Money” 22. juna.

Da bi opravdao svoju izjavu, Keli je pružio tri ključna faktora. Prvo, on je istakao da se stanje na tržištu "približilo svom minimumu", što znači da će verovatno da će uslediti preokret trenda.

Bitkoin, 6.173 dolara u vreme pisanja teksta, je gotovo u stalnom padu od kada je u decembru 2017. dostigao svoj najviši nivo od 20.000 dolara.

Chart

Grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Uprkos tome, Keli je skrenuo pažnju na činjenicu da bitkoin i dalje trguje na istom nivou kao u novembru 2017. godine, dok je pre godinu dana njegova vrijednost bila 60 posto niža - oko 2.500 dolara.

Zatim je Keli pomenuo nedavne vesti da je japanska Agencija za finansijske usluge poslala naloge za unapređenje poslovanja na 6 domaćih berzi. On je istakao da će kratkoročno biti "malo teško", što će dugoročno pomoći da razmene budu "snažnije".

Treće, Keli je objavio saopštenje Mt.Gox-a da isplati svoje klijente i započne postupak povraćaja građanstvu, nakon haka od 473 miliona dolara krajem 2013. i nastalog bankropstva. Mt.Gox se smatra najvećim hakom u istoriji kripta, sve do ovogodišnjih 534 miliona dolara ukradenih sa Coincheck-a.

Cointelegraph je 5. juna objavio da je bitkoin proglašen "mrtvim" po 300. put, prema čitulji sa 99Bitcoins-a. Kriptovaluta je “umrla” 315 puta, a samo ove godine se dogodilo 69 “smrtnih slučajeva".

 

Pripremio: Nikola Tasić