Džed MekKejleb, suosnivač ripla (XRP) i stelara (XLM) kao i tvorac nepopularne menjačnice kriptovaluta Mt.Gox, tvrdi da kriptovalute i njihova osnovna tehnologija, blokčein, treba da ostanu decentralizovane kako bi uspele u budućnosti - izveštava CNBC (petak 23. mart).

U intervjuu za CNBC-ov “Fast Money”, MekKejleb je rekao da je jedina uspešna decentralizovana mreža koju je on video zapravo Internet. U prilično otvorenom kritičkom stavu prema Ripple-u - kompaniji za protokole plaćanja u čijem osnivanju je sam učestvovao 2013. godine - naglasio je da bi uspostavljanje centralizovanog protokola finansijskog plaćanja u kriptu dovelo do "sistema koji nije bolji od SWIFT-a ili PayPal-a." Nastavio je da upoređuje internet i blokčein, navodeći:

"Prava vizija je da imate mrežu, sličnu internetu, gde svako može da učestvuje. To je ključno da bi ova stvar bila uspešna."

Ranije ove nedelje MekKejleb je objasnio svoju viziju za blokčein "univerzalnu platnu mrežu", napominjući da smatra da će sav kapital biti tokenizovan do 2028 godine.

MekKejleb nije jedina osoba "visokog profila" koja daje komentare o kriptu i blokčeinu ove nedelje. Edvard Snouden je 22. marta izrazio zabrinutost tokom svog intervjua da bitkoinov blokčein "razara javnost" nazivajući bitkoinov javni registar "dugotrajnom manom".

Ranije ove nedelje, 21. marta, Džek Dorsi, direktor tvitera i platnog servisa Square-a, naveo je za mejnstrim medije da on vidi jednu jedinu valutu koja se pojavljuje za svet i internet dodajući "Ja lično verujem da će to biti bitkoin".

 

 

Pripremio: Bojan Zečević