Fabrike Koka Kole implementiraju blokčein tehnologiju za upravljanje svojim transakcijama.

Izveštaj Business Insider-a 5. novembra otkrio je da Coke One North America (CONA) - tehnološka firma koja upravlja IT operacijama za fabrike soda giganta - koristi blokčein rešenje koje je razvila nemačka softverska kompanija SAP za upravljanje lancem snabdevanja. 

Upravljanje sa 160.000 porudžbina dnevno

Kako se u izveštaju beleži, CONA upravlja platformom za nadgledanje više franšiza koje proizvode, flaširaju i isporučuju gotovo 160.000 porudžbina Koka-Kola proizvoda dnevno. Andrej Semenov, viši menadžer u CONA, rekao je za Business Insider:

"Postoje brojne transakcije koje su međukompanijske i višestranačke, a koje su neefikasne. One prolaze posrednike i veoma su spore. I osetili smo da bismo to mogli poboljšati i uštedeti nešto novca."

Uz blokčein, CONA očekuje da će trajanje usklađivanja naloga smanjiti sa 50 na samo nekoliko dana. Međuorganizacioni, transparentni distribuirani registar daće u realnom vremenu uvid u transakcije svih različitih punionica na mreži, što godišnje donosi preko 21 milijarde dolara prihoda.

Semenov je istakao kako je doneta odluka u vezi sa obimom i prirodom podataka za koje se smatra da su potrebni za podelu između franšiza, objašnjavajući da:

"Bilo je pregovora i diskusija, postizanja konsenzusa o tome koje podatke želimo da delimo. Počeli smo sa ogromnim spiskom atributa podataka i suzili smo ga na spisak sa kojim su se svi složili."

Prelazak na blokčein

Kako se izveštava, maloprodajni gigant Walmart odavno koristi IBM-ovu blokčein tehnologiju za razne aplikacije za upravljanje lancem snabdevanja, u poslednje vreme za uvoz morskih plodova iz Indije.

Nakon što je započeo saradnju sa IBM-om na sistemu zasnovanom na blokčeinu koji bi mogao da identifikuje i obeleži namirnice koje su povučene 2016. godine, Walmart je od tada sproveo nekoliko patenata i proba koje se tiču blokčeina - uključujući praćenje mesa u Kini, bespilotne letelice, hranu i patentiranje pametnih isporuka u Sjedinjenim Američkim Državama. Takođe je implementirao VeChain-ov Thor blokčein za praćenje hrane u svom lancu snabdevanja u Kini.

Ovog septembra, više međunarodnih kompanija za kafu koje su se udružile sa Farmer Connect radi korišćenja platforme IBM Food Trust i zajedničkog razvoja aplikacija koje potrošačima pružaju poreklo i podatke o cenama kafe.