Vodeća kripto berza Coinbase je kupila IT startap Blockspring, koju podržava Andreessen Horowitz. Kupovina je otkrivena u blog postu objavljenog 14. januara.

Blockspring, čije je sedište u San Francisku, proizvodi alate koji omogućavaju programerima da automatski prikupljaju i obrađuju informacije iz aplikacionog programskog interfejsa (API).

U 2015. godini, kompanija je prikupila 3,4 miliona dolara u rundi finansiranja koju je vodila kompanija preduzetnog kapitala (VC) Andreessen Horowitz, kao i investiciona kompanija SV Angel, dok je takođe imala podršku od VC fonda Y Combinator.

Nakon akvizicije, Blockspring će nastaviti da posluje kao nezavisan entitet, dok bilo kakve promene u njegovom poslovanju neće biti obavezajuće za trenutne i nove klijente kompanije.

Prošlog meseca, Cointelegraph je izvestio da nova aplikacija koju je podneo Coinbase američkoj Kancelariji za patente (USPTO) otkrila je da ta berza traži zaštitni znak kripto termina “BUIDL”.

Zahtev je otkrio da bi “BUDIL” softver Coinbase-a kao softverska usluga (SaaS) uključio i “softver za upravljanje, kupovinu, prodaju, skladištenje, transakcije, razmenu, slanje i primanje virtualnih valuta”. Kasnije u decembru, otkriveno je da je Coinbase odustao od svog zahteva.

U avgustu, Coinbase je kupio startap sa sedištem u San Francisku, Distributed Systems Inc. koji radi na decentralizovanim rešenjima identiteta. Novom akvizicijom, Coinbase će navodno raditi na decentralizovanom sistemu identiteta koji će vam “omogućiti da dokažete da posedujete identitet, ili da imate odnos sa Upravom za socijalno osiguranje, a da ne pravite kopiju tog identiteta”.

Prema podacima CoinMarketCap-a, Coinbase je rangiran na 39. mestu po veličini u svetu, sa skoro 68 miliona dolara dnevnog obima trgovine u vreme pisanja.

 

Pripremio: Marko Mihajlović