Velika kripto menjačnica i provajder usluga novčanika, Coinbase, je počeo sa podrškom britanske funte (GBP), prema zvaničnom blog postu objavnljenom 1. avgusta.

Nova opcija će omogućiti korisnicima Coinbase-a koji imaju račune u britanskim bankama da obavljaju transakcije brže, obzirom da će moći da kupe i prodaju kriptovalute za funte u okviru istog dana.

Kako ističe Coinbase u svojoj izjavi, pre dodatka podrške za GBP, proces kupovine ili prodaje kriptovalute za običan novac je trajao nekoliko dana za korisnike iz UK-a, zbog potrebe da prvo prebacuju svoje kriptovalute u EUR i tek onda u GBP preko internacionalnog transfera novca.

Ova opcija je trenutno dostupna samo postojećim korisnicima, dok menjačnica obećava da će polako integrisati ovu opciju i za nove korisnike iz Britanije “u narednih nekoliko nedelja”.

U svojoj izjavi, Coinbase naglašava da je kompanija radila na dodatku podrške za GBP “prethodnih nekoliko meseci”.

Kompanija je u martu dobila licencu za rad sa GBP od strane britanskog Financial Conduct Authority-a (FCA). Takođe je dobila pristup britanskom Faster Payments Scheme-u (FPS), bankarskoj inicijativi koja ima za cilj da smanji vreme svih transakcija.

U julu je Coinbase preinačio svoju prethodnu izjavu da je dobio dozvolu od američke Komisije za hartije od vrednosti i berze (SEC) za izdavanje kripto tokena koji se smatraju za hartije od vrednosti po američkom zakonu. Kompanija je otkrila da ni SEC ni Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) nisu dali dozvolu da Coinbase radi kao diler hartija od vrednosti, kao što je prethodno bilo objavljeno.

Početkom jula, kompanija je najavila da razmišlja o dodavanju pet novih kriptovaluta, uključujući Cardano (ADA), Basic Attention Token (BAT), Stellar Lumens (XLM), Zcash (ZEC) i 0x (ZRX).


 

Pripremio: Stevan Kostić