Preuzimanje aplikacije kripto berze Coinbase iz San Franciska opalo je na najniži nivo među finansijskim aplikacijama u SAD-u nakon opšteg pada kripto tržišta, prenosi Quartz 10. jula.

Prema Quartz-u, aplikacija Coinbase pala je na 40. mesto u tokom juna, što je najniži nivo rangiranja od aprila 2017. Situacija, navodno, odražava nesigurnost maloprodajnih trgovaca, koji čine veći deo obima prometa na kripto tržištima. U decembru je Coinbase navodno postao jedna od najboljih finansijskih aplikacija u SAD-u u pogledu preuzimanja što je bilo potpomognuto cenom bitkoina (BTC), koja je porasla na 19.000 dolara.

Coinbase se nedavno našao na meti kritika nakon što je Zakon o slobodi informisanja, zatražen od strane Mashable-a, otkrio 134 strana žalbi koje su korisnici Coinbase-a pokrenuli pred Komisijom za hartije od vrednosti (SEC). Navodeći da neuspeh u rešavanju pitanja kupaca može biti pripisan ogromnom rastu u 2017. godini, portparol Coinbase-a je odgovorio Mashable-u, objašnjavajući da:

"...potrošačka potražnja za našim uslugama porasla je za 40 puta [u 2017. godini], a mi smo imali transakcije u novembru i decembru te godine koje su porasle za 295%."

Suosnivač i izvršni direktor Coinbase-a Brajan Armstrong navodno je na Tviteru rekao da berza nije zabrinuta zbog kratkoročnih cena i negativnih komentara, tvrdeći da opadajući trendovi pomažu da se tržište očisti od igrača koji su tu iz loših namera.

Prema Quartz-u, Coinbase ima vrednost od oko 8 milijardi dolara, što je za 1,6 milijardi dolara više u odnosu na prošlu godinu, dok je prihod ostvaren putem transakcija prošle godine iznosio više od milijardu dolara.

Ranije ovog meseca, Coinbase je najavio pokretanje rešenja za zaštitu digitalnih sredstava za institucionalne investitore, "Coinbase Custody". Iako je Coinbase skladištio više od 20 milijardi dolara u kriptovalutama svojih klijenata tokom proteklih šest godina, nova ponuda će biti zaštićena putem Kliringa elektronskih transakcija (ETC) koji je SEC-kompatibilan.