Vodeća američka kripto berza Coinbase zabranila je pristup britanskom desničaru Majlu Janopolusu na svojoj platformi, izjavio je Janopolus u svojoj Gab objavi 3. maja.

Janopolus je poznati politički komentator i javni govornik, koji je usvojio kontroverzne desničarske stavove i koji opisuje sebe kao “kulturnog libertarijanca”. Janopolus je prethodno radio kao urednik za američke vesti Breitbart News.

Nalog Janopolusa na Coinbase-u je zatvoren u roku od tri minuta:

Screenshot of Yiannopoulos Gab post

Janopolusova Gab objava. Izvor: Gab

 

Guardian navodi da je Janopolusu prethodno zabranjen pristup na društvenim mrežama poput Fejsbuka, Instagrama i Tvitera. Zvaničnik Fejsbuka je za Guardian izjavio: “Oduvek uklanjamo individue ili organizacije koje promovišu nasilje i mržnju, bez obzira na ideologiju. Proces ocenjivanja potencijalnih prekršitelja je opsežan i to je ono što nas je dovelo do naše odluke o uklanjanju ovih naloga danas.”

U januaru, Coinbase je uklonio lični trgovački nalog osnivača Gab-a, Endrjua Torba. Mogući razlog zašto je Gab-u teško da nađe procesor plaćanja je navodno njegova reputacija. Gab je poznat kao društvena mreža za ljude kojima je zabranjen pristup na mejnstrim platformama zbog govora mržnje.

Štaviše, prošlog aprila Coinbase je blokirao nalog WikiLeaks Shop, ogranak za prodaju robe neprofitnog WikiLeaks-a, zbog narušavanja uslova korišćenja. Prošlog decembra Džulijan Asanž, osnivač Wikileaks-a, pozvao je donatore da doprinesu stranici koristeći kriptovalute kako bi premostili finansijsku “blokadu” nacionalnih vlada.

 

Pripremio: Marko Mihajlović