Vodeća američka kripto berza Coinbase kupila je blokčein startap Neutrino za 13,5 miliona dolara, prema ugovoru o akviziciji koji je navodno dobio Bitcoin Magazine u sredu 6. Marta.

Pravni dokument, čiju autentičnost nije nezavisno verifikovao Cointelegraph, datiran je 15. februara i navodi tačni iznos novca kupoprodajnog ugovora, koji je ranije bio nepoznat. U dokumentu se navodi da je kripto berza pristala da kupi “jedinice odgovarajućeg ukupnog vlasništva koje predstavljaju ceo akcijski kapital kompanije [Neutrino].”

Prema tom dokumentu, osnivači kompanije Neutrino, tehnički direktor Alberto Ornagi, izvršni direktor Ruso i direktor za rizike Marko Valeri, dobijaju 2,9 miliona dolara, proporcijalno njihovim akcijama kompanije. U međuvremenu, 360 Capital, evropska kompanija preduzetnog kapitala investirala je 565.000 dolara u Neutrino tokom 2017. godine, a navodno je dobila 4,99 miliona dolara.

Kako je ugovor potpisan, notar je svakom osnivaču platio 487.000 dolara, dok je 360 Capital dobio 4 miliona dolara. Preostali iznos - preko 8 miliona dolara - navodno se nalazi na računu Credit Suisse-a. Međutim, nije odmah bilo jasno kada će iznos biti prebačen bivšim akcionarima.

Kao što je Cointelegraph ranije pisao, Coinbase je izvršio akviziciju kompanije Neutrino sredinom februara, sa izjavom da će kompanija nastaviti da radi kao nezavisno preduzeće u svojoj kancelariji u Londonu.

Kasnije je kripto zajednica, uglavnom članovi podkasta Block Digest, otkrila da su Neutrino osnivači direktno povezani sa Hacking Team - kontroverzna IT firma koja je navodno prodala tehnologiju za nadzor vladama, agencijama za sprovođenje zakona i korporacijama širom sveta, a navodno su i autoritarni režimi među njima.

Nakon ovih vesti, kripto zajednica je pokrenula hešteg #DeleteCoinbase, koji je pozivao korisnike da prekinu poslovanje sa Coinbase-om. Kao odgovor, Brajan Armstrong, suosnivač i izvršni direktor Coinbase-a, izjavio je da će osoblje sa prethodnim vezama sa softverskom firmom Hacking Team izgubiti svoje nove uloge u kompaniji.


Pripremio: Marko Mihajlović