Kripto berza Coinbase je lansirala svoju Visa debitnu karticu u šest evropskih zemalja, izveštava CNBC 11. juna.

Od danas, vlasnici kartica u Španiji, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Irskoj i Holandiji će moći da koriste kartice, koje se sinhronizuju direktno sa njihovim Coinbase nalozima. Kartica dolazi i kao mobilna aplikacija za iOS ili Android i kao fizička kartica koja se može koristiti za povlačenje fiat valuta sa bankomata.

Coinbase-ova nova ponuda navodno dozvoljava korisnicima da troše kriptovalute kod svakog trgovca koji prihvata Visa kartice. Korisnici mogu da odluče koju kriptovalutu žele da koriste za plaćanje u aplikaciji, dok Coinbase naknadno pretvara kripto u gotovinu, uz proviziju.

Generalni direktor Coinbase-a za Veliku Britaniju Zišan Feroz rekao je: "Možete platiti namirnice bitkoinom (BTC), a zatim kafu lajtkoinom (LTC) odmah nakon toga".

Kartica je prvi put lansirana za korisnike u Velikoj Britaniji u aprilu ove godine. Karticu je izdala kompanija ‘Paysafe Financial Services Limited’, koja je regulisana od strane Službe za finansijske usluge kao sertifikovani izdavalac elektronskog novca i platnih instrumenata.

Berza sa sedištem u San Francisku značajno je proširila svoje ponude tokom godine. Prošlog meseca, proširila je usluge trgovanja na još 50 zemalja i dodala podršku za trgovanje svojim stejblkoinom USDC za 85 zemalja. Coinbase je takođe dodao dai stejblkoin u svoj Coinbase Earn program, koji nagrađuje korisnike kriptovalutom za gledanje obrazovnih video zapisa.

Uprkos nedavnim dodacima, potpredsednik Coinbase-a za biznis, podatke i međunarodnu saradnju, Emili Koi, rekla je da berza trenutno ne ulaže u sektor decentralizovanih berzi, čak ni nakon kupovine decentralizovane peer-to-peer platforme za trgovanje Paradex prošle godine. Koi je rekla:

“Moramo se pobrinuti da, ako ponudimo opciju decentralizovane berze, to radimo na siguran i bezbedan način. Mislim da trenutno nije sasvim sigurno kako bi to funkcionisalo. Mislimo da je ovaj sektor zanimljiv, ali trenutno ne ulažemo aktivno u njega.”