Kripto novčanik i berza Coinbase nastoji da kreira fond berzanskog indeksa baziranog kriptovaluta (ETF) uz pomoć BlackRock-a, giganta sa Vol strita za upravljanje investicijama, piše Bussines Insider 6. septembra.

Coinbase je prema izvorima Bussines Insider-a navodno održao razgovore sa BlackRock (portfolio vredan 6.000 milijardi dolara) blokčein radnom grupom. Predloženi kripto ETF, ima za cilj da dozvoli malim investitorima pristup na nestabilnim kripto tržištima. U međuvremenu, u izveštaju se navodi da "ostaje nejasno da li je razgovor bio jednokratni ili je ovo samo jedan u nizu razgovora između Coinbase-a i BlackRock-a".

Ranije u avgustu iz Coinbase-a je javljeno da će kompanija smanjiti godišnju naknadu za upravljanje indeksnim fondom "za sve nove i postojeće investitore" sa 2 na 1 posto, objavio je Cointelegraph 13. avgusta. Coinbase je izjavio da  ovaj korak imao za cilj da "pomogne uvođenju nove kategorije institucionalnih investitora u prostor kripto sveta."

Komisija za hartije od vrednosti i menjačke poslove (SEC) je 22. avgusta odbila zahteve za devet zasebnih ETF-a koja su podnela tri podnosioca prijave. Međutim, 23. avgusta agencija je dala izjavu da će preispitati svoju odluku svih devet ETF-a i ako još nije objavila rok.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić