Provajder usluga kripto berze i novčanika u Sjedinjenim Američkim Državama, Coinbase, proširio je trgovanje USD novčićem (USDC) korisnicima u 85 zemalja, prema objavi kompanije od 14. maja.

Zajedno sa USDC najavom, Coinbase je takođe najavio veliku globalnu ekspanziju, dodajući još 50 jurisdikcija koje će da pokriva, uključujući zemlje poput Brazila, Južne Afrike i Tajvana, između ostalih.

Počevši od danas, Coinbase ukupno opslužuje klijente u 103 zemlje, navodi berza, dodajući da će taj potez da pomogne ubrzanju globalnog usvajanja kripto trgovanja.

USD Coin je prvi uvršteni stejbkoin za trgovanje na Coinbase platformi: berza je prvi put uvrstila USDC u oktobru 2018. za klijente u odabranim jurisdikcijama u SAD-u.

Dodavanjem USDC pokrivenosti u 85 globalnih jurisdikcija, Coinbase ima za cilj da "poboljša živote ljudi u zemljama u kojima inflacija narušava bogatstvo", navodi se u blogu. Kompanija je saopštila da bi stejblkoini poput USDC-a mogli da pruže priliku da se zaštite od visoke inflacije u novim zemljama kao što su Argentina i Uzbekistan, gde se očekuje da će se potrošačke korpe do 2020. povećati za 10-20%.

Ranije ove nedelje, startap podržan od strane Coinbase-a, Reserve, je najavio da će uskoro u Venezueli da pokrenue Venmo aplikaciju za kripto-fiat plaćanja, kako bi pomogli građanima da zaobiđu rast inflacije.

Stejblkoin je digitalna valuta osmišljena tako da ima minimalnu volatilnost cene zbog svog vezivanja 1:1 za određenu valutu ili kriptovalutu. Prema podacima sa CoinMarketCap-a, u vreme pisanja vesti, 348 miliona USDC cirkuliše sa dnevnim obimom trgovanja od oko 250 miliona dolara.

 

Pripremio: Nikola Mosurović