Velika kripto berza sa sedištem u Sjedinjenim Državama Coinbase je podnela zahtev za zatvaranje svog odbora za političko delovanje (PAC) 3. aprila.

Prema podnesku Saveznoj izbornoj komisiji (FEC) - regulatornoj agenciji koja je zadužena za sprovođenje izbornih zakona - PAC Coinbase-a nije primio nikakva sredstva niti je vršio bilo kakve isplate i nastoji da ukine PAC.

Po FEC pravilima, PAC mora da podnese izveštaj o prestanku rada kako bi prestao sa radom nakon što više ne namerava da izvrši ili primi doprinose ili troškove.

U SAD, PAC su nezavisne organizacije, koje često predstavljaju različite poslovne, radne ili političke interese, koje prikupljaju i doniraju novac za političke kampanje za ili protiv kandidata, zakonodavstva ili inicijativa za glasanje.

Nakon slučaja Vrhovnog suda iz 2010. godine u predmetu Citizens United protiv FEC-a, PAC su postali predmet nekih kontroverzi i kritika, kao što neki vide kao sredstva da korporativni ili Sindikalni donori vrše uticaj na izborne rezultate. PAK-ovima je zabranjeno da direktno koordiniraju sa kampanjama koje podržavaju, ali je u nekim slučajevima došlo do koordinacije.

Coinbase je formirao svoj PAC u julu prošle godine, a u septembru je postao osnivač Blokčein asocijacije. Blokčein asocijacija je navodno prva lobistička grupa u Vašingtonu koja isključivo zastupa interese blokčein industrije. Ostali članovi lobističke grupe uključuju Protokol Labs, kao i Digital Currency Group i Polychain Capital.

 

Pripremio: Nikola Mosurović