Američka menjačnica i provajder usluge novčanika, Coinbase je poslala zvanično obaveštenje 23. februara za oko 13.000 svojih klijenata čije su podatke u zakonskoj obavezi da dostave američkoj poreskoj upravi (IRS).

IRS je prvobitno zatražila od Coinbase-a u julu 2017. godine da dostavi još detaljnije informacije o svakom od svojih 500.000 korisnika (u tom trenutku) u pokušaju da uhvate one koji pokušavaju da zaobiđu svoje poreske obaveze. Međutim, još jedan sudski nalog u novembru 2017. smanjio je ovaj broj korisnika na oko 14.000, a platforma sada iznosi podatak od oko 13.000, što Coinbase naziva "delimičnom, ali ipak značajnom pobedom za Coinbase i njegove korisnike."

Coinbase je u petak obavestio približno 13.000 pogođenih korisnika da će kompanija u roku od 21 dana dostaviti lične podatke poreskih obveznika, ime, datum rođenja, adresu i istoriju transakcija od 2013. do 2015.

Coinbase-ovo pismo klijentima, ohrabruje ih da "brzo zatraže pravni savet od advokata" ako imaju bilo kakva pitanja. Njihova internet stranica takođe navodi da se zabrinutost može rešiti postavljanjem pitanja o taksama na Coinbase-ovoj stranici.

Tekuća pravna bitka između Coinbase-a i američke vlade datira od novembra 2016. godine, kada je IRS podneo poziv "John Doe Summons" u Okružnom sudu Sjedinjenih Država Severnog okruga Kalifornije.

13. februara, personalna financijska usluga Credit Karma objavila je podatke koji pokazuju da je samo 0,04 posto njihovih korisnika, do sada u ovoj poreskoj sezoni, prijavilo kriptovalute na svojoj federalnoj poreskoj prijavi.


 

Pripremio: Nikola Mosurović