Vodeća američka berza Coinbase započela je proceduru dodavanja na svoju listu 0x (ZRX) tokena, navodi se u saopštenju objavljenom 11. oktobra. Ovaj potez predstavlja prvi put da je Coinbase dodao podršku za ERC-20 token.

ERC-20 tokeni su tokeni koji su razvijeni i korišćeni isključivo na Itirijumovoj (ETH) platformi, gde ERC predstavlja “Ethereum Request for Comment”, a broj 20 je dodeljen ovom zahtevu. Sa ERC-20 kreiranje novih tokena je izuzetno lako, zbog čega je ETH postao popularan u kompanijama grupnog finansiranja, radeći na Inicijalnoj Ponudi Novčića (ICO).

Prema saopštenju, Coinbase je pokrenuo podršku za ZRX na svojoj profesionalnoj platformi, Coinbase Pro, iako će trgovanje biti dozvoljeno tek kada se uspostavi dovoljna likvidnost. Berza napominje da će izdati posebno obaveštenje kada token postane dostupan na coinbase.com i na njegovim iOS i Android aplikacijama.

ZRX trgovanje će biti dostupno u većini jurisdikcija, osim države Njujork u početnoj fazi pokretanja. Coinbase je proces pokretanja podelio u četiri nezavisne faze za svaki novi trgovački par; ZRX/USD, ZRX/EUR i ZRX/BTC, dok je berza naznačila da u ovom trenutku neće ponuditi trgovanje na paru ZRX/GBP.

Kao što je Coinbase naveo u blog postu, u prvoj, "transfer-only" fazi, korisnicima će biti omogućen transfer ZRX na njihove Coinbase Pro naloge, bez opcije za postavljanje zahteva. Druga "post-only" faza će omogućiti korisnicima da postave limitirane zahteve, ali bez podudaranja. Sledeće faze - "limit-only" i "full-trading" - će omogućiti usklađivanje ograničenja zahteva i punih usluga trgovanja, uključujući limite, tržišta i stop zahteva.

U julu je Coinbase najavio da razmatra dodavanje pet novih imovina - Cardano (ADA), Basic Attention Token (BAT), Stellar Lumens (XLM), Zcash (ZEC) i ZRX - na svoju trgovačku listu. Platforma za trgovanje je tada primetila da će nova imovina "zahtevati dodatni istraživački rad", takođe naznačavajući da će proces dodavanja na listu učiniti da samo neki novčići budu dostupni korisnicima za kupovinu i prodaju, bez mogućnosti slanja ili prijema putem lokalnog novčanika.

Coinbase je otkrio svoju nameru da dodaje podršku za ERC-20 tokene u martu, preusmeravanjem ranijih saopštenja iz januara. "Nakon procene faktora kao što su likvidnost, stabilnost cena i druga merila zdravih tržišta, imamo izbor da dodamo bilo koju vrednost ERC-20 dodatu na GDAX-u na Coinbase platformu".

U vreme posanja vesti, ZRX se trgovao na oko 0,76 dolara, što je rast od 5,42% na dan, prema CoinMarketCap-u. Na nedeljnom grafikonu, cena kursa kriptovaluta je porasla sa 0,62 dolara 6. oktobra na 0,86 dolara danas nakon Coinbase-ovog saopštenja. Tržišna kapitalizacija ZRX-a je oko 407 miliona dolara, dok je dnevni obim trgovanja oko 67 miliona dolara, u vreme pisanja vesti.

0x Weekly Chart. Source: CoinMarketCap

Nedeljni grafikon za 0x. Izvor: CoinMarketCap


 

Pripremio: Nikola Mosurović