Šef pravne službe Coinbase-a, Brajan Bruks, smatra da bi vlada Sjedinjenih Država trebalo da napravi korak unazad i dozvoli privatnom sektoru da stvori američki digitalni dolar.

Privatni sektor bi trebalo da gradi tehnologiju 

U tekstu u Fortune-u 4. novembra, Bruks je pitao da li bi američka vlada trebalo da stvori digitalni dolar ili da li privatni sektor to može efikasnije učiniti. Prema Bruksu, odgovor na to pitanje je takođe najbolji put napred, rekavši:

„Najbolji put prema napretku je onaj koji utiče na izvanredan kapacitet naše inovacije i takođe odražava istorijsku praksu vlade da postavlja široke smernice za privatne inovacije u finansijskom sistemu. To znači pustiti inovatore da izmisle i prepustiti vladi da reguliše. Ukratko: privatni sektor treba da gradi tehnologiju, a javni sektor treba da utvrdi monetarnu politiku."

Bruks se slaže da su SAD nastavile da preuzimaju vodeću ulogu u svetskim inicijativama za tehnološku inovaciju, ali i da ovo vođstvo „obezbeđuje privatni sektor, a ne vlada.“ On je, dakle, zabrinut da će vlada ugasiti univerzum kriptovaluta i razvoj njegove osnovne blokčein tehnologije. Bruks je rekao:

„SAD mogu preuzeti vodeću ulogu bez nepotrebne kontrole nad tehnološkim odlukama koje pružaju bolji pristup našem finansijskom sistemu. To se sve može učiniti uz istovremeno osnaživanje vlasti centralnog bankarstva i izgradnju poverenja između pojedinaca i institucija."

Amerika bi trebalo da omogući kripto firmama da inoviraju kako bi se takmičile sa Kinom

Majk Vasil, partner u DeerCreek-u, je rekao da su SAD zaglavljene u pokušaju regulisanja puta ka inovacijama, a naročito nakon vesti o tome da je Kina proaktivna u potrazi za digitalnom valutom centralne banke:

"Kina pravi ove veoma velike makro predstave. Žele da zadrže kontrolu i da ih vide kao lidere, pa će usvajanje blokčeina i javna priča o tome, kao što smo nedavno videli, pobuditi veliko interesovanje."