Prema dokumentu koji je objavljen 20. jula, Coinbase, kripto berza i provajder usluga novčanika, kreirala je svoj vlastiti odbor za političko delovanje (PAC).

U SAD-u, PAC su organizacije koje udružuju doprinose članova sa sličnim političkim ciljevima i politikama i potom ih doniraju političkim kampanjama za ili protiv kandidata, zakonodavstva ili inicijativa za glasanje. PAC moraju da se registruju kod Federalne izborne komisije.

Nakon slučaja Vrhovnog suda - Udruženje građana protiv FEC-a - 2010. godine, PAC su postali predmet nekih kontroverzi, jer ih neki vide kao sredstva za korporativne ili sindikalne donatore koji daju ogromne sume političkim kampanjama. U udruženju građana, odredbe koje su zabranjivale korporativne ili sindikalne političke troškove u političkim kampanjama bile su poništene, što je učinilo legalnim za takve entitete da troše svoj novac za finansiranje političkih kampanja.

Ovim organizacijama i dalje je zabranjeno da direktno doprinose kampanjama federalnih kandidata i zato moraju da se oslone na PAC. PAC moraju takođe da se uzdrže od koordinacije bilo kakvih akcija ili materijala sa kandidatima. U nekim slučajevima, međutim, došlo je do koordinacije. Od 30. juna, Coinbase nije podigao novac preko PAC-a.

Coinbase je navodno obezbedio hedž fond od 20 milijardi dolara za svoju kastodi uslugu. Ljudi koji su upoznati sa ovim pitanjem izjavili su Business Insider-u da Coinbase takođe traži partnerstvo sa drugim velikim hedž fondovima, navodno kako bi obezbedili finansiranje do kraja godine. Profesor prava na Univerzitetu Kornel, Robert Hoket, rekao je da će odluka o pokretanju brokerske usluge verovatno privući pažnju Komisije za hartije od vrednosti (SEC):

"Ovo pokreće konfliktne probleme, s obzirom da Coinbase ima kripto menjačnicu, na one koje je Komisija ustanovila kada su firme koje se bave hartijama od vrednosti pokušale da kombinuju ove dve uloge."

Ranije ovog meseca, Coinbase je pokrenuo kastodi rešenja za institucionalne investitore koji ulažu u digitalnu imovinu. "Coinbase Custody", koji je prvi put najavljen krajem 2017. godine, pokušava da reši probleme bezbednosti institucionalnih investitora.

 

Pripremio: Nikola Tasić