Sporni hard-fork koji je izrodio Bitcoin Cash nije samo doveo do podele digitalne valute. Rasturio je saveze između menjačnica. Coinbase, jedna od najpopularnijih svetskih menjačnica, je najavio da neće podržati hard-fork što znači da njegovi korisnici neće imati pristup novoj verziji bitkoina.

Ova pozicija je u suprotnosti sa zakonom o imovini običajnog prava koji navodi da će proizvod nekog sredstva pripadati i vlasniku prvobitnog sredstva.

Stoga, vlasnicima bitkoina koji imaju pravo na jednaku količinu odvojene valute, ali su bili odbijeni kao korisnici Coinbase-a, se uskraćuje ono što je njihovo pravo.

Krave i telad

Tim Vu, istaknuti pravni stručnjak sa velikim interesovanjem za tehnologiju, rekao je na Tviteru da Coinbase “dovodi do ozbiljnih zakonskih problema” zbog svoje odluke da korisnicima ne omogući ono što su dobili hard-forkom.

Vu je ovu situaciju uporedio sa vlasnikom krave koja ima tele, a onda se to tele ne smatra delom imovine vlasnika krave.

Zatim je napravio poređenje sa podelom deonica. Došlo je do podele deonica i broker je odbio da izda novu deonicu vlasnicima. To je slučaj sa Coinbase-om.

Coinbase-ova odbrana

Coinbase je unapred informisao svoje korisnike o svojoj poziciji nakon hard-forka, rekavši da neće podržati nikakvu valutu koja nastane hard-forkom. Kompanija je navela u svom korisničkom sporazumu da ima diskreciono pravo da bira da li će prihvatiti promene bitkoin softvera.

Međutim, Vu smatra da to nije dovoljno da se oslobodi pravnih problema.

“Mislim da je nemoralno da ukoliko čuvate krave za nekog drugog, kažete da ne prodajete teletinu”, naveo je Vu, pozivajući se na primer krava i teladi.

Coinbase je rekao da će, ako u budućnosti odluči da podrži Bitcoin Cash, rasporediti balans koji se pojavio u trenutku hard-forka 1. avgusta.