Berza kriptovaluta iz San Franciska, Coinbase je otvorila novu kancelariju u Dablinu, Irska, prema saopštenju objavljenom 15. oktobra. U cilju širenja svog poslovanja u Evropi, nova irska kancelarija je navodno deo plana za rešavanje nepredviđene situacije, Velika Britanija napušta Evropsku uniju.

Prema saopštenju, Dablinski tim će preuzeti nekoliko novih poslovnih funkcija, dok će London ostati glavna kancelarija Coinbase-a u Evropi. Irski ministar finansijskih usluga i osiguranja Majkl Darsi komentarisao je širenje berze:

"Oduševljen sam što Coinbase otvara kancelariju u Dablinu. Ova odluka naglašava konkurentnu ponudu i privlačnost Irske za finansijske usluge."

Izvršni direktor Coinbase UK, Zišan Feroz, rekao je za Guardian da kompanija želi da iskoristi svoj talentovani kadar u Irskoj. Feroz je dodao da će irska kancelarija omogućiti Coinbase-u da služi svojim kupcima u EU pošto UK odlazi:

"To je i plan B za Bregzit. Kako planiramo sve situacije, važno je da nastavimo sa servisiranjem naših kupaca širom Evrope, a Irska bi bila naš izbor ako do toga dođe."

Kao što je prethodno objavljeno, u slučaju eventualnog Bregzita, UK i EU su se složili da ostave granicu između Severne Irske i Republike Irske otvorenu. Međutim, UK namerava da napustiti EU carinsku uniju.

Britanski ministar finansija Filip Hamond izrazio je nadu da bi blokčein tehnologija mogla pomoći u obezbeđivanju besprekorne trgovinske razmene između UK i EU, pošto omogućava pregled kretanja proizvoda transparentno i bez promena.

U decembru prošle godine, digitalna konsultantska grupa Replly objavila je studiju pod nazivom "Blokčein za Bregzit", gde je pružila intenzivnu analizu kako blokčein može pomoći u post-Bregzit UK-EU trgovini. "Primarni doprinos blokčeina je [da] uspostavi robusni i neosporan kanal podataka za robu", navodi se u izveštaju, tvrdeći da bi takav kanal "smanjio potrebu za inspekcijama na granici".

Sama Irska je stekla ugled u Evropi kao centar za tehnološku industriju, delimično zbog niskih korporativnih poreza i proaktivnih mera za dovođenje biznisa u zemlju. U junu je IDA Irska, vladina agencija zadužena za privlačenje stranih direktnih investicija, pokrenula inicijativu za promociju investicija i razvoja u zemlji.

U maju su akademici na Nacionalnom univerzitetu Irske Galway pozvali vladu da promoviše blokčein u zemlji, tvrdeći da potencijalni uticaj tehnologije na ekonomski rast može imati uticaj na poslovanje i vladine operacije. Irska je takođe potpisnica Evropskog Partnerstva za blokčein, koju je ovog proleća formirala Evropska komisija.


 

Pripremila: Majda Petrović