Najveća američka menjačnica kriptovaluta Coinbase navodno je zaradila 1 milijardu dolara u 2017. godini, nadmašivši svoja predviđanja i planirane ciljeve od 600 miliona dolara za čitavih 66%. Uprkos velikom interesovanju investitora iz drugih sektora, kompanija ostaje privatna i ne dozvoljava trgovanje akcijama na sekundarnim tržištima, navodi se u izveštaju Recode-a koji citira "izvore iz sektora".

Platofma je bila preplavljena prilivom novih korisnika koji su želeli da otvore račune za trgovanje nakon neverovatnog skoka cene bitkoina u novembru 2017. godine. Nakon objave o trgovanju bitkoin fjučersima ranije tog meseca od strane CME-a, 100.000 novih korisnika se prijavilo na Coinbase-u u samo 24 časa.

Iako je rast cene bitkoina završen u nedelji koja je prethodila katoličkom božiću, kada je dostigao rekordnu cenu od 20.000 dolara, Coinbase je ostvario velike prihode kroz trgovanja na svojoj platformi u decembru.

Menjačnica kriptovaluta je ostvarila prihod naplatom naknada za konverziju fiat-a u kripto putem svoje opcije kupovina/prodaja i za trgovanje na svojoj GDAX menjačnici.

Investitori se biju oko uloga u Coinbase-u

Uspeh Coinbase-a nije prošao nezapaženo od strane investitora i kapitalista sklonim rizicima. Sudeći po izveštaju Recode-a, akcije kompanije se traže na više frontova.

Međutim, vlasnicima akcija Coinbase-a je rečeno da ne prodaju svoje akcije stranama koji nisu članovi. Ukoliko to urade, to bi predstavljalo kršenje politike. Izjava Coinbase za Recode:

"Kao privatna kompanija, Coinbase ne dozvoljava trgovanje akcijama na sekundarnim tržištima iz više razloga, uključujući činjenicu da tamo nema kompletne i jednake informacije dostupne tržištu. Preduzećemo odgovarajuće mere ukoliko oktrijemo da su ljudi prodali Coinbase akcije u suprotnosti sa našim dogovorom da to ne radimo."

U avgustu 2017. godine, Coinbase je prikupio 100 miliona dolara u seriji D finansiranja, čiji je cilj bio povećanje timova tehničkog i korisničkog servisa kao i otvaranje nove GDAX kancelarije u Njujorku. Investitori koji su propustili poslednju seriju prikupljanja sredstava pokušavaju na sve načine da privuku akcionare da im podaju akcije, izveštava Recode.

Do decembra, Coinbase je imao preko 13 miliona korisnika - što je više od mejnstrim brokerske firme Charles Schwab.


 

Pripremio: Bojan Zečević