Patent američke kripto berze i novčanika za kriptovalute Coinbase predlaže novi mehanizam za  osiguranje plaćanja za bitkoin (BTC), prema podnesku objavljenom od strane američke Kancelarije za patente i žigove (USPTO) 14. avgusta.

Podnesak tvrdi da postojeći sistemi ne adresiraju adekvatno zabrinutost "da se privatni ključevi korisničkih bitkoin adresa mogu ukrasti iz njihovih novčanika" prilikom plaćanja, a posebno kada se odjavljuju sa stranice za trgovanje.

Coinbase zato podnosi patent za takozvano rešenje „ceremonije ključa“, što bi uključivalo šiforvanje privatnih ključeva korisnika u „akcije master ključa“. Ove akcije se onda kombinuju u "operativni master ključ" koji bi se koristio za generisanje šifrovanog privatnog ključa prilikom odjavljivanja, a zatim dešifrovanje privatnog ključa pri potpisivanju transakcija.

Predloženi sistem bi takođe omogućio administratorima da pokrenu "logiku zamrzavanja" kako bi zaustavili sve platne procese u slučaju opasnosti po sigurnost.

Podnesak takođe predlaže metodu generisanja ključa aplikacionog programskog interfejsa (API) kako bi obezbedio dodatni nivo sigurnosti kada se sistem koristi preko Interneta. Kako patent navodi, API bi se čuvao u dva dela, jedan na Coinbase veb servisu, a drugi na korisničkom/host serveru. Transakcije bi se potvrdile "samo ako API ključ primljen sa veb servera odgovara API ključu koji je sačuvan na servisu".

Pošto Coinbase želi da poboljša sigurnost u okviru kripto transakcija, MasterCard je nedavno tražila patent koji bi koristio blokčein za zaštitu potrošačkih akreditiva na mestu prodaje.

 

Pripremila: Majda Petrović