Coinbase, najveća bitkoin menjačnica na svetu, izbacila je novu opciju – kupovinu bitkoina pomoću debitne kartice u SAD-u. Ova usluga je prethodno bila dostupna Coinbase-ovim korisnicima iz Evrope.

Coinbase je postavio sledeće obaveštenje na svom sajtu:

“Danas smo pokrenuli novi Coinbase proizvod (u beta fazi) za korisnike iz SAD-a: trenutna kupovina bitkoina sa debitnom karticom. Pošto već postoji 5.2 milijarde debitnih kartica u opticaju, sigurni smo da će ova mogućnost značajno olakšati kako novim tako i starim korisnicima da brzo dođu do bitkoina.

Korisnici mogu da dodaju karticu odlaskom na stranicu metode plaćanja na Coinbase.com. Nakon dodavanja debitne kartice, korisnici mogu da idu na stranicu za kupovinu i kupe bitkoine.”

Pomešana osećanja

Bitkoin subreddit, /r/Bitcoin, uvek je imao pomešana osećanja prema Coinbase-u, ali opšti konsenzus u zajednici je da je ovo pozitivan razvoj.

Korisnik reddit-a, /u/BIGbtc_Intergration, rekao je: “Odlična stvar. Lakša kupovina bitkoina”, a izjava je mnogo puta šerovana od strane ostalih korisnika.

Međutim, drugi imaju svoje razloge protiv korišćejna debitne kartice za kupovinu bitkoina. /u/dlerium je napisao:

“Kupovina debitnom karticom je uvek rizična iz perspektive potrošača, jer servis odmah oduzima sredstva sa vašeg računa. Kupovina na kredit, sa druge strane, štiti potrošača jer imate Visa/MC zaštitu.”

Odlično za početnike

Cointelegraph je razgovarao sa Sajmonom Diksonom, CEO BnkToTheFuture.com, koji je izjavio:

“Kupovina bitkoina debitnom karticom je odlična stvar za početnike. Biće interesantno kako će rešiti stari chargeback problem što neće biti prijatna stvar za Coinbase.”

David Mondrus, stručnjak za bitkoin zajednicu, je izjavio:

“Verovatno će uzeti osiguranje za chargeback ili snositi gubitke. Takođe, imaju potpune informacije o nalozima, pa mogu precizno sračunati rizike.”