Vodeća američka kripto berza Coinbase najavila je novu tržišnu strukturu za njihovu profesionalnu platformu za trgovinu, Coinbase Pro, objavljeno je u blog postu 15. marta.

Prema objavi, nove promene imaju za cilj da povećaju likvidnost, poboljšaju određivanje cena i da osiguraju ravnomerno kretanje cena. Promene takođe uključuju novu strukturu za naknade, koji su navodno dizajnirani da povećaju likvidnost, ažuriraju maksimum broja narudžbi, isključivanje naloga za zaustavljanje narudžbi i dodatni broj zaštitnih mera.

U objavi se takođe navodi da će Coinbase Pro i Coinbase Prime - institucionalna platforma za trgovinu - obustaviti njihovu podršku za zahteve prekida gubitka. Dalje se navodi da će svaki zahtev za prekid gubitka sada biti podnet kao “limit order” () i mora uključiti limit cenu.

Na drugoj strani, dodatne mere za zaštitu tržišta koje će biti uvedene na Coinbase Prime i Coinbase Pro će iznositi 10% za svaki zahtev prekida gubitka. U saopštenju se objašnjava da će svaki zahtev za prekid gubitka koji će pomeriti cenu za više od 10% biti obustavljen.

Na kraju, objava takođe upozorava korisnike berze da će platforma biti oflajn 22. marta od 6:00 do 6:30.

Promene su naišle na skepticizam i negativan stav kripto zajednice na društvenim mrežama. Ekonomista i trgovac Aleks Kruger žalio se na Tviteru zbog toga što “Coinbase Pro povećava naknade za manje klijente za 33%, dok smanjuju naknade za veće klijente.” Isti korisnik je dalje komentarisao da “u racionalnom svetu, većina Coinbase korisnika bi sada prešla na Binance.”

U istom Tviter komentaru, Kruger je takođe doveo u pitanje odluku Coinbase da obustavi podršku za zahteve prekida gubitka, tvrdeći da se limit order ponekad ne izvršava kako treba. Ipak, Kruger je takođe priznao da bi nove promene mogle dovesti do povećane likvidnosti i aktivnosti tržišta.

Još jedan kripto trgovac na Tviteru je predložio da nova struktura naknada cilja nove korisnike koji ulaze u kripto prostor, zaključujući:

“Prilično nasumičan dan da se povećaju sve naknade, da li Coinbase možda očekuje novi rast tržišta?”

Kao što je Cointelegraph prethodno izvestio, Coinbase Pro je najavio podršku za altkoin Stellar Lumens (XLM).

Juče su se pojavile vesti da je američka kompanija Riot Blockchain podnela zahtev Komisiji za hartije od vrednosti da pokrenu novu regulisanu kripto berzu, pod nazivom RiotX, za američko tržište do drugog kvartala 2019.


Pripremio: Marko Mihajlović