Kripto menjačnica i provajder usluga novčanika, Coinbase je dobio licencu za e-novac od strane Britanske Finansijske izvršne uprave (FCA), navodi se u objavi generalnog direktora Coinbase-a za Ujedinjeno Kraljevstvo Zišan Feroza, objavljenom 14. marta.

Feroz napominje da se licenca odnosi samo na Coinbase-ove fiat aktivnosti, a ne na kriptovalutne poslove.

Licenca za e-novac se odnosi na Veliku Britaniju i 23 zemlje u Evropskoj uniji, a to znači da Coinbase može "izdati e-novac i pružiti usluge plaćanja u Velikoj Britaniji".

Feroz je takođe rekao za Business Insider da je dobijanje licence za e-novac od FCA u stvari i "potvrda usklađenosti i ‘znam svog klijenta’ (KYC) protokola koje imamo danas", dodajući:

"Postoji element poverenja u poslovanje koje reguliše FCA."

Licenca FCA za Coinbase najverovatnije neće biti primenjena na celu Evropsku uniju ako Britanija ne zadrži prava poslovanja u EEA nakon Bregzita, napominje Business Insider, čime će Coinbase navodno biti primoran do otvori nove kancelarije u EU.

Zbog činjenice da je evropski kripto sektor navodno porastao dvostruko brže od bilo kog drugog tržišta u 2017. godini, sa Velikom Britanijom kao "najvećim tržištem” za kompanije, Feroz je rekao da Coinbase stavlja poseban akcenat na svoje poslovanje u Velikoj Britaniji:

"Velika Britanija je ogromno tržište za nas, Bregzit ili ne Bregzit, imamo pristup velikom broju talenata koje ne možete pronaći nigde drugo osim u Britanijii, nameravamo značajno da investiramo u kancelariju u Velikoj Britaniji i želimo da ovde oformimo centralu."

Coinbase je takođe postala prva kripto menjačnica koja otvara bankovni račun u Velikoj Britaniji, navodno u Barclays-u. Njihovo partnerstvo sa Barclays-om omogućilo je pristup kripto menjačnici i provajderu usluga novčanika da pristupi Šemi za brža plaćanja (FPS) u Velikoj Britaniji.

Coinbase i njegova platforma za trgovanje, Global Digital Asset Exchange (GDAX), nedavno su najavili podršku SegWit-u, unapređenju za skalabilnost bitkoin (BTC) mreže, kako bi se smanjilo transakciono vreme za njihove kupce. Nakon dodavanja SegWit-a, kvar u sistemu plaćanja gateway je primećen i popravljen nakon što je kod nekih klijenata došlo do gubitka sredstava od transakcija BTC-a.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić