Američka kripto berza i provajder novčanika Coinbase dobio je zeleno svetlo od regulatora da nastavi svoje usluge u državi Vajoming, prema zvaničnom saopštenju objavljenom 3. avgusta.

Berza je sada navodno uspešno obnovila dozvolu za prenos novca u državi Vajoming. Licenca je suspendovana od sredine 2014. zbog uslova u državnom zakonu koji su zahtevali da sve berze pokriju digitalna sredstva građana države “duplim rezervama” u fiat valuti.

Kao što je Coinbase naznačio u to vreme, berza je odabrala da suspenduje svoje usluge čim su zakonodavci smatrali da su njene operacije kao kripto berze podvrgnute određenim uslovima za izdavanje dozvola predviđenih Zakonom o prenosu novčanih sredstava Vajominga (naročito Poglavlje 22 Naslova 40 - Trgovina i Razmena, koji je uveden u statutu Vajominga iz 2011. i stupio na snagu 2014.).

Prema Coinbase-u, Zakon je do sada tumačilo Odeljenje za bankarstvo u Vajomingu zahtevajući da "vlasnici licenci [održavaju] namenske devizne rezerve u iznosu jednakom ukupnoj nominalnoj vrednosti svih bitkoina u ime kupca" nešto što je berza otkrila kao "nepraktično, skupo i neefikasno".

Pošto je sada nastavio svoje usluge za stanovnike Vajominga, Coinbase odaje priznanje državnom zakonodavstvu, guverneru Metu Midu i članovima Blockchain Task Force-a, omogućavajući da se novi zakon upiše u državni zakon koji je sada efikasno uklonio ova ograničenja.

Kao što je Cointelegraph izvestio u martu, zakon poznat kao “House Bill 19” u vezi sa izuzećem virtuelnih valuta iz Zakona o prenosu novčanih sredstava Vajominga donet je većinom od 28 prema 3 od strane zakonodavnog oragana Vajominga 5. marta ove godine, dozvoljavajući Coinbase-u da podnese zahtev za izdavanje dozvole zahvaljujući kojoj može da nastavi rad kao usklađena i regulisana berza.

Pored House Bill 19, Vajoming je takođe u martu doneo zakon “House Bill 70” koji oslobađa određene blokčein tokene od propisa o hartijama od vrednosti i zakonima o prenosu novca, kao i donošenje zakona koji se odnosi na kriptovalute, Senate Bill 111, u februaru koji oslobađa virtuelne valute od oporezivanja kao imovine.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić